Març 2023 - #164
TwitterYoutube

Renovables 2030

Finalitzades les 14 calderes de “Biomassa pel clima” de la Diputació de Barcelona, d'un pressupost de 3,8 milions d'euros finançat amb FEDER

Caldera de biomassa d'Argentona

Caldera de biomassa d'Argentona

Catorze equipaments municipals dels municipis dAlella, Argentona, Balenyà, Caldes de Montbui, el Figaró-Montmany, l'Ametlla del Vallès, Monistrol de Calders, Navàs, Olost, Sant Fruitós del Bages, Sant Martí Sarroca, Sant Pere de Vilamajor, Santa Margarida de Montbui i Vilassar de Dalt ja disposen d’una caldera de biomassa forestal per a calefacció i aigua calenta.

 

 

La majoria de projectes estan conformats per una xarxa de calor, de manera que la mateixa caldera alimenta diversos equipaments municipals. Aquestes instal·lacions s’han inclòs en el projecte Biomassa pel Clima de la Diputació de Barcelona. El projecte té per objectiu impulsar les energies renovables per fer front al canvi climàtic des del municipi.

El projecte Biomassa pel Clima ha inclòs un total de 14 calderes de biomassa que donen ja servei a 42 edificis municipals, amb un total de 4.014 kW de potència instal·lada i una producció tèrmica anual estimada de 6.179.237 kWh, i que evitaran l’emissió de més de 1.295 tones anuals CO₂. Les calderes permetran gestionar 44 hectàrees a l’any de boscos locals.

Les 14 calderes de Biomassa pel Clima

 

Les calderes instal·lades donen aigua calenta i calefacció al conjunt format per edificis administratius, escolars, esportius i cívics, la majoria d’ells en format de xarxa de calor, que vol dir que una sola caldera alimenta diversos edificis a través de conduccions tèrmiques. Les calderes funcionen amb estella forestal obtinguda amb criteris sostenibles i de boscos locals, que com a gran importància, cal destacar que suposen ja un estalvi econòmic anual important de prop de 255.255,62 euros. Les instal·lacions disposen de sitges d’emmagatzematge d’estella amb capacitats de com a mínim 15 dies de consum en els mesos més freds.

La biomassa forestal és un recurs energètic renovable i de proximitat que genera llocs de treball al costat de casa, al nostre municipi. Permet reduir les emissions de CO2 perquè, en ser de proximitat, escurça la distància de transport i no ens fa dependents d’energies contaminants ni llunyanes. La gestió forestal sostenible saneja els boscos, millora els hàbitats, afavoreix la biodiversitat i redueix el risc d’incendi, ja que contribueix que els arbres del bosc creixin més grossos i sans. La biomassa afavoreix la viabilitat econòmica del municipi ja que el seu preu és inferior al dels combustibles fòssils, altament contaminants i que generen dependència energètica externa. Finalment, la producció d’estella de fusta suposa una font d’ingressos extra pels propietaris forestals, alhora que millora la qualitat del paisatge i fomenta el turisme sostenible.

 

El projecte Biomassa pel clima compta amb un pressupost de 3,8 milions d’euros i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020) per a un total de 14 calderes de biomassa per donar servei a una quarantena d'edificis municipals.

 

Projecte amb el suport:

Newsletter: e-ambient
Newsletter number: #164 - Març 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors