Butlletí Territori i Ciutat
maig 2020 - #68

Monogràfic

Suport tècnic en gestió de cementiris

Montserrat Montalbo Todolí, Servei d’Equipaments i Espai Públic, Diputació de Barcelona

 

La Diputació de Barcelona ofereix, a través del seu Catàleg de Serveis, un recurs per ajudar als municipis en la millora del servei de cementiri.

 

El recurs anomenat “Gestió dels cementiris municipals” s’ofereix anualment al Catàleg de Serveis de la Diputació, i inclou dos productes diferents:

 

  • L’Estudi de costos de manteniment i
  • L’inventari del cementiri municipal

 

L’Estudi de costos de manteniment és un treball que facilita la presa de decisió sobre les inversions a realitzar a l’equipament per tal que aquest pugui donar un bon servei. El recurs inclou l’anàlisi constructiu i de patologies del recinte del cementiri i els seus elements, tant l’edificació com la urbanització, i en fa una diagnosi del seu estat de conservació. En base a això, es determina quines són les actuacions necessàries a realitzar per la seva “posta a punt” i quin cost estimat tindria la realització d’aquest manteniment correctiu. Per altra banda, fa una estimació de totes les actuacions de manteniment preventiu anual que caldria realitzar al recinte: jardineria, obra, neteja, desinfecció, etc. Així com els diversos consums (elèctric, aigua, etc.), amb la seva corresponent estimació econòmica. En base a aquests costos, el treball fa una proposta de modificació de les taxes de conservació del cementiri per adequar-les a les despeses a que ha de fer front el manteniment del recinte.

 

El treball inventari del cementiri municipal és un treball adreçat a facilitar la gestió dels moviments que es produeixen a les unitats d’enterrament en el seu dia a dia. Aquest treball recull la informació existent actualment als llibres de registre del cementiri respecte les titularitats i els difunts que hi ha a les diverses unitats d’enterrament i les trasllada a una base de dades informatitzada del programa GESCEM. Aquesta digitalització de la informació permet la identificació de diverses dades que no són complertes o que caldria verificar: titulars que són difunts, dates de concessió caducades, etc. que no era possible identificar en la gestió manual dels llibres i que facilitarà a l’Ajuntament la presa de decisió sobre les actuacions a emprendre en cada cas per regularitzar la situació.

 

L’inventari del cementiri permet la posterior gestió informatitzada del cementiri amb el programa GESCEM, propietat del Consell Comarcal del Bages. Els ajuntaments poden fer conveni directament amb el Consell Comarcal per a l’ús del programari, que ha estat millorat recentment a través d’una col·laboració entre el Consell Comarcal del Bages i la Diputació de Barcelona. L’ús d’un sistema informatitzat de gestió facilita la localització de difunts i titulars, la gestió de les unitats lliures i ocupades, concessionades i disponibles i, sobretot, l’agilitat de poder disposar de la informació de forma àgil en qualsevol moment.

 

Una bona gestió de la informació per part municipal pot facilitar la recuperació d’unitats d’enterrament disponibles per als propers anys, en molts casos, sense necessitat d’haver de fer obres i inversions en ampliacions.

 

El recurs Gestió dels cementiris municipals està adreçat a municipis de fins a 20.000 habitants i entitats municipals descentralitzades, per a cementiris de propietat municipal o bé cementiris en els que hi hagi un conveni de gestió a càrrec municipal.

 

Complementàriament a aquest recurs, per a poder avaluar la necessitat d’ampliació de cementiris existents i la possible realització posterior de les obres, el Catàleg també ofereix els recursos Estudis d’equipaments i espai públic i els Projectes d’equipaments i espai públic.

 

Tots aquests productes adreçats a la Gestió dels cementiris municipals s’ofereixen amb l’objectiu de poder millorar el servei a la ciutadania, amb un bon manteniment de l’equipament i una gestió eficient dels recursos.

 

Us informem que el recurs de Gestió de cementiris municipals, com tot el nostre catàleg, actualment està tancat i no es podran fer peticions fins al 2021.

 

Newsletter: Territori i Ciutat
Newsletter number: #68 - maig 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei d'Equipaments i Espai Públic
C/ Comte d'Urgell, 187, 4a planta
Edifici del Rellotge
08036 Barcelona
territoriciutat@diba.cat
www.diba.cat/seep