Butlletí Benestar
Juliol - Agost de 2020 - #125

Pobresa energètica

Resultats del programa Auditories a llars amb pobresa energètica

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

L’anàlisi de 100 habitatges ha revelat una reducció del consum elèctric propera al 30%, amb un estalvi de 225 € per família.

Per tal de valorar l’efectivitat del programa, dissenyat per donar suport a famílies en situació de vulnerabilitat, i conèixer l’impacte de les auditories energètiques realitzades a les llars, la Diputació de Barcelona va contractar al final de l’any 2019 un servei extern independent que n’avalués els resultats. 

L’objectiu preferent del programa se centrava en l’optimització del subministrament elèctric. Aquest àmbit va generar 139 tramitacions, que combinades amb el canvi d’hàbits de consum i amb la instal·lació de material de baix cost per millorar l’eficiència energètica, va comportar un descens del consum elèctric en un 45% dels habitatges.

La mitjana de reducció del consum es va  situar en el 28,5%. Un 80% dels habitatges van registrar una baixada de l’import de la factura elèctrica, amb un  estalvi mitjà anual de 225 € per família. El programa també ha instal·lat o cedit material de baix cost destinat a incrementar l’eficiència energètica. Cal destacar que els canvis d’hàbits energètics de les famílies s’han implementat millor quan han estat associats a aquests materials, com ara el costum de desconnectar els stand-by dels aparells quan s’han subministrat bases múltiples d’endolls amb interruptor.

En l’àmbit del subministrament d’aigua, la situació contractual estava inicialment més optimitzada. Amb tot, un 38% de les llars va obtenir una reducció del consum del 18%, que s’ha traduït en un estalvi mitjà de 59 € anuals. El resultats relatius al subministrament de gas també han estat molt positius, ja que s’ha aconseguit una reducció mitjana del consum del 34% en el 62% dels habitatges. Cal considerar, però,  que aquests valors no reflecteixen una reducció global del consum, ja que un terç de les llars no disposen de subministrament de gas i algunes famílies han substituït els equips de gas per aparells elèctrics o de gas butà. El 53% dels habitatges amb subministrament van aconseguir, de mitjana, un estalvi anual de 145 €.

La percepció dels usuaris envers el programa és molt positiva en més del 90% dels casos, i els enquestats es mostren molt satisfets amb el tracte personalitzat, les gestions realitzades i els materials instal·lats.

El programa “Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica” va començar a gestar-se el 2016 i té per objectiu millorar l'eficiència energètica de les llars en situació de pobresa energètica, reduir les despeses dels subministraments —electricitat, aigua i gas o altres combustibles— i millorar la qualitat de vida de les persones beneficiàries. Les intervencions comencen amb la visita a les llars i la detecció de necessitats mitjançant auditories energètiques, i inclouen les tramitacions necessàries per reduir el consum i reduir l’import de les factures, la instal·lació de material de baix cost i un procés de sensibilització i formació a les famílies.

Fins el moment s’han dut a terme dues edicions del programa, en 2018 i 2019, amb unes 1.400 auditories en cadascuna, i actualment s’està preparant la nova edició amb 1.400 auditories més. El programa és transversal i es gestiona de forma coordinada des del’Oficina d’Habitatge de la Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats, la Gerència de Serveis de Medi Ambient i el Servei d’Acció Social de la Gerència de Serveis de Benestar Social i de la Diputació de Barcelona.

Es calcula que el 10% de la població de Catalunya es troba en situació de pobresa energètica, però l’emergència sanitària de la COVID-19 pot haver fet augmentar aquesta xifra.

 

Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar

Àrea d’Acció Climàtica

Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #125 - Juliol - Agost de 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar