Butlletí Benestar
Juliol - Agost de 2020 - #125

Autonomia i dependència

Jornada “Els drets i les situacions de maltractaments de les persones grans"

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

Amb motiu de la commemoració del 15 de juny 2020, Dia Mundial de Presa de Consciencia sobre l’Abús i els Maltractaments a les Persones Grans, l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar va organitzar la Jornada “Els drets i les situacions de maltractaments de les persones grans” que va comptar amb la conferència sobre Derechos y malos tratos a las personas mayores, de la Sra. Lourdes Bermejo, doctora en Ciències de l’Educació, diplomada en Gerontologia social, experta en Intervenció social integral i vicepresidenta de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGG).

La Dra. Bermejo va centrar la seva intervenció en la crisi de valors cap a les persones grans que pateix la nostra societat, i que s’ha fet especialment visible amb la pandèmia de la Covid 19, on el tracte discriminatori per raons d’edat les va posar en situacions terribles. La doctora va recordar que la concepció sobre el “bon tracte” o el “maltractament” sempre fa referència  a la visió ètica d’una societat que és canviant i que fa que el que pugui ser acceptat en un determinat context social i històric, no ho sigui en un altre moment.

A la Jornada també van participar la Sra. Mercè Mas, membre de la Plataforma per a les persones grans AGE Europa i el Sr. Josep Carné, president de la Federació d’Associacions de Persones Grans de Catalunya. Amb les seves intervencions es va iniciar un debat sobre la mirada social que es té cap a les persones d’edat i la necessitat de sensibilitzar la societat sobre les oportunitats i els reptes derivats de l’envelliment i la importància de generar respostes amb la participació de les persones grans. Així mateix, durant el debat es va apuntar la necessitat de no retrocedir en el reconeixement dels drets de les persones grans ja que si ho fem, estarem propiciant situacions de maltractaments i de dolor cap a elles.

Perquè això no passi, cal actuar de manera sistèmica, en tres nivells complementaris: a nivell macro, amb polítiques d’envelliment desenvolupades i amb llenguatge inclusiu. A nivell meso, cercant relacions, entorns, serveis i programes que tinguin en compte les necessitats i demandes de les persones grans, i a nivell micro, afavorint relacions de qualitat entre la ciutadania i els equips professionals, basades en la confiança i l’afecte des del respecte, i fent sentir a la persona gran que és valuosa i competent.

És imprescindible, doncs, continuar apel·lant el nostre sentit ètic com a professionals; hem de ser sensibles i respectar les persones grans, evitar la negació dels seus drets i no discriminar-les per raó de l’edat. Hem de tenir molt present que les nostres actituds, prejudicis i llenguatges poden marcar la diferencia entre un bon tracte i un maltractament.

Boletín: Benest@r
Número de boletín: #125 - Juliol - Agost de 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat
Gerència de Serveis Socials
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Llars Mundet
08035 Barcelona
Tlf. 671 429 360
Fax 934 022 496

www.diba.cat/benestar
Butlletins anteriors

 

 

 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar