Butlletí Bibliosfera
novembre 2019 - #131
Ir arriba

Notícies

En el marc del programa BiblioLab de la Diputació de Barcelona, la Biblioteca Ramón Fernàndez Jurado de Castelldefels duu a terme el projecte NightUp liderat per l’ICFO, entitat que té per missió la divulgació científica, concretament, demostrar el poder de la llum com a eina de recerca amb impacte en la tecnologia, indústria i el benestar de la societat.

Després de l’èxit de “El guardián invisible”, el 5 de desembre arriba als cinemes la segona part de la trilogia literària de Dolores Redondo, “Legado en los huesos”. Tots aquells que vulguin assistir a la preestrena d’aquest film, que tindrà lloc el 28 de novembre a les 20 h al Cinesa Diagonal de Barcelona, han de participar al sorteig de cent entrades dobles al Facebook de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

Els bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals van centrar una de les comunicacions del IX Congrés Nacional de Biblioteques Mòbils, que va tenir lloc del 18 al 20 d’octubre a Segòvia amb el títol “On ningú arriba. Bibliobusos contra la despoblació”.

"Patria", de Fernando Aramburu, és la novel·la més llegida al conjunt de les 227 biblioteques i deu bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. A continuació, trobem "Las hijas del capitán”, de María Dueñas, i “Todo esto te daré", de Dolores Redondo.

Ir arriba

Destaquem

Un any més, les biblioteques se sumen a la campanya de difusió i sensibilització que precedeix els programes de La Marató a TV3 i Catalunya Ràdio, que tindran lloc diumenge 15 de desembre i que enguany aniran dedicats a les malalties minoritàries.

Les biblioteques municipals de Cardedeu, Granollers, la Llagosta, Lliçà de Vall, Martorelles i Sant Antoni de Vilamajor, van participar en una viquimarató simultània el 5 d’octubre amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni. Es tracta del primer esdeveniment d’aquest tipus que té lloc a la comarca.

Per recordar el vintè aniversari de la reinauguració del Gran Teatre del Liceu, les biblioteques han acollit espectacles, audicions o conferències per apropar els grans muntatges d’òpera i de concerts de música clàssica als usuaris. Per exemple, la Biblioteca Verge de Montserrat del Bruc va acollir una adaptació de l'òpera de W. A. Mozart "Bastian i Bastiana", que el compositor va escriure amb només dotze anys.

Ir arriba

Recursos

Aquesta publicació recull l’experiència del curs de formació Laboratori de Ciència Ciutadana, impulsat per la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i impartit per OpenSystems de la Universitat de Barcelona.

Quan fa tot just uns dies que es clausurava el Saló del Manga, recuperem una selecció d’autèntiques joies d’aquest gènere. També ens preguntem quines pel·lícules triaríem per explicar l’amor a la tercera edat, ens endinsem en les novel·les nord-americanes que retraten una fugida i intentem trobar resposta a uns de les inquietuds constants de mares i pares: per què els fills no ens fan cas

Ir arriba

Agenda

Del 15 al 30 de novembre se celebrarà la 4a edició dels Dies Europeus de la Solidaritat Local (EDLS), una campanya coordinada per PLATFORMA, l'aliança de governs locals i regionals europeus compromesos amb la cooperació descentralitzada de la qual la Diputació de Barcelona és membre. Diverses biblioteques hi participen tot incloent a la seva programació una hora del conte dedicada a les persones refugiades.

Dies: del 15 al 30 de novembre

La Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra de Barcelona, en col·laboració amb ACDCómic, acull dues sessions de prescripció de còmics per a professionals de biblioteques, en què es revisarà l’actualitat del còmic a través de les obres essencials del darrer any a criteri dels divulgadors i crítics de l’ACDCómic. Inscripcions fins al 12 de novembre.

Dies: 18 i 25 de novembre
Hora: de 10 h a 14 h
Lloc: Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra
Adreça: carrer Segre, 24-32. Barcelona

Torna la fira internacional de referència de les ciutats intel·ligents. Un any més, la Diputació de Barcelona comptarà amb un estand des d’on programarà activitats i ponències per posar en relleu els serveis que tenen un destacat component tecnològic i que ofereix la corporació per millorar l’atenció a les persones. L’estand mostrarà una maqueta 3D interactiva per visualitzar aquests serveis, entre altres, les biblioteques i bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals presents a tot el territori.

Dies: del 19 al 21 de novembre
Lloc: Fira Barcelona Gran Via
Adreça: Av. Joan Carles I, 64. L’Hospitalet de Llobregat

Aquesta tardor visiten el Club del Llibre els autors Ramon Solsona, Sílvia Soler, Marta Orriols, Anna Punsoda i Xavier Bosch, i es farà un acte d’homenatge a Teresa Pàmies. El Club del Llibre és el cicle de trobades amb escriptors a les biblioteques promogut per la Diputació de Barcelona amb col·laboració de diverses editorials.

Dies: consulteu el calendari 

L’Associació Lectura Fàcil, juntament amb la Xarxa de Lectura Fàcil, organitza una nova  Trobada Anual de Lectura Fàcil. La setena edició vol donar a conèixer l’evolució de la Lectura Fàcil en l’àmbit nacional i internacional en els darrers anys, i com l’accessibilitat als continguts s’està aplicant en àrees com la cultura o les administracions públiques. Hi participaran dinou ponents de set països diferents.

Dia: 25 de novembre
Hora: tot el dia
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web