Butlletí Bibliosfera
novembre 2019 - #131

Recursos

Ciència ciutadana a les biblioteques: Observa, analitza, crea i participa

Aquesta publicació recull l’experiència del curs de formació Laboratori de Ciència Ciutadana, impulsat per la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i impartit per OpenSystems de la Universitat de Barcelona.

Amb la idea de veure les biblioteques públiques com a espais on generar nou coneixement amb i per a la ciutadania, la Gerència de Serveis de Biblioteques, mitjançant el programa BiblioLab, ha impulsat el Laboratori de Ciència Ciutadana, un curs de formació impartit per OpenSystems de la Universitat de Barcelona i adreçat als professionals d’aquests equipaments.

Des del mes de novembre de 2018 fins al juny de 2019, vint-i-cinc biblioteques han participat en cinc sessions teoricopràctiques que ofereixen una visió actualitzada de la ciència ciutadana arreu del món i han plantejat el debat sobre com pot implicar-s’hi una biblioteca municipal. La formació ha servit també per capacitar els professionals participants com a enllaços entre ciutadania i ciència. Durant aquest laboratori les biblioteques han seleccionat deu projectes de ciència ciutadana que estan actualment en funcionament i han imaginat com seria la implantació del projecte al seu municipi, tot adaptant-se a les particularitats culturals i socioambientals del seu espai, barri i població.

En aquest document, que es va presentar públicament durant el fòrum comunitatXBM del 22 d’octubre, es mostren aquests deu projectes en forma de fitxa. Els professionals de les biblioteques ofereixen la seva particular visió basant-se en uns objectius concrets i específics relacionats amb el municipi o barri de la seva biblioteca, proposant el perfil idoni dels participants i ressenyant la logística necessària per introduir-los a les biblioteques. Les fitxes inclouen també una proposta d’activitat relacionada. Tot plegat posa de manifest la versatilitat i adaptabilitat dels projectes de ciència ciutadana.

Més informació:

Boletín: Bibliosfera
Número de boletín: #131 - novembre 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web