Butlletí Bibliosfera
octubre 2022 - #163

Notícies

Ciència ciutadana a les biblioteques

El 6 d’octubre s’ha celebrat a la seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona la “3a Jornada Ciència Oberta, Biblioteques i Ciència Ciutadana” amb l’objectiu de destacar el rol de les biblioteques i el seu entorn personal com a agents implicats en els diferents àmbits i processos relacionats amb la ciència oberta. El nou model de biblioteca XBM, i els projectes “Llegim el riu” i “L’Apiteca” han estat algunes de les experiències de la XBM que s’han presentat. 

La participació de la XBM ha suposat la presentació sobre l’evolució del model de biblioteca XBM, a càrrec del cap de la Unitat de Programació i Innovació, Andreu Orte, qui ha donat pas a dues experiències de Ciència Ciutadana: en primer lloc, Maria Montia, bibliotecària de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, ha explicat el projecte d’Apiteca de la Posteriorment, Assumpta Haro, directora de la Biblioteca Salvador Vives Casajoana de Sant Vicenç de Castellet, ha presentat el projecte “Llegim el riu”. La taula ha tingut la intervenció final d’Anna Cabré, directora d’Innovació i Comunicació del Consorci de Biblioteques de Barcelona, qui ha ofert una perspectiva dels projectes de Ciència Ciutadana en diverses biblioteques de la ciutat.

La jornada ha debatut al llarg del matí sobre diverses temàtiques d’interès, com ara la difusió de la recerca a la societat, el paper de les xarxes socials i la importància de connectar el coneixement científic amb la societat a través de diversos instruments. La jornada ha tingut l’assistència principalment de persones del sector acadèmic i de centres de recerca, amb els quals s’ha coincidit en valorar positivament el rol de les biblioteques públiques com a transmissores i generadores de coneixement a partir del seu rol com a equipament de proximitat.

Aquesta jornada ha estat organitzada pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura (CRICC) de la Universitat de Barcelona (UB).

Boletín: Bibliosfera
Número de boletín: #163 - octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web