Butlletí Bibliosfera
abril 2023 - #169

L'article

La cultura i la lectura com a eina d’integració i reinserció social

Per Josep Torreguitart i Marina Llobet, equip del Bibliobús El Castellot.

La passada tardor, la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil de la Generalitat de Catalunya, juntament amb la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, van iniciar un programa de col·laboració amb l’objectiu d’acostar el servei de lectura pública als interns que compleixen mesures privatives de llibertat als centres educatius de justícia juvenil.

En aquest sentit, l’equip del bibliobús El Castellot vam ser convidats a participar en aquest projecte, atès que som els responsables d’oferir el servei bibliotecari al municipi de Font-rubí, en el qual es troba el Centre Educatiu de Justícia Juvenil Oriol Badia. 

Per tal de dissenyar els serveis que haurien de ser oferts dins d’aquest programa, es van realitzar diverses sessions de treball. A la primera d’elles, realitzada a la Biblioteca Montserrat Abelló, hi va tenir lloc una dinàmica de treball participatiu amb l’objectiu d’identificar les necessitats dels joves, treballar una possible oferta de serveis i establir quines serien les actuacions de la Gerència de Serveis de Biblioteques dins d’aquest projecte.

Arran de la primera jornada, la GSB va programar una trobada presencial al local dels bibliobusos a Vilafranca del Penedès, que va servir per a que el nostre equip i el del centre de justícia Oriol Badia ens poguéssim conèixer. En aquesta reunió els vam fer la proposta de visitar-los amb El Castellot a la masia de Can Cúgols on es troba el centre, situada al nucli de Guardiola de Font-rubí, per tal que els joves coneguessin els serveis que els podem oferir (carnet, préstec, activitats, etc.). Posteriorment vam decidir que en el marc d’aquesta trobada també hi programaríem una activitat del programa BiblioLab per als joves interns.

El passat 3 d’abril es va fer realitat aquesta visita, que va començar puntualment a les 10:30h amb la rebuda del bibliobús per part de dos monitors i en Pol Blasco, sotsdirector del centre. Poc després, els set joves que actualment s’hi troben interns ens van fer una visita guiada en què vam tenir l’oportunitat de conèixer tots els racons de la masia. Tot seguit, va ser el torn de presentar-los el servei que oferim, que va ser rebut amb gran entusiasme, atès que mai n’havien vist cap d’igual. Els vam explicar quin tipus de documents poden trobar-hi, com estan ordenats als prestatges i els avantatges que els ofereix disposar del carnet de biblioteca. Per acabar, els vam fer a cadascun d’ells el carnet i van poder agafar en préstec un document del seu interès, i ens vam acomiadar amb el desig que d’ara endavant ens facin una visita mensual a la parada que el bibliobús té davant de l’ajuntament de Guardiola de Font-rubí.

Aquella mateix tarda, va tenir lloc el taller BiblioLab que havíem programat, emmarcat dins d’una setmana cultural organitzada des del centre, que també incloïa la visita a la biblioteca Ramón Bosch de Noya de Sant Sadurní. El taller, a càrrec del grup Reusónica, va consistir en una sessió musical en què els joves van construir els seus propis instruments a partir de materials recuperats.

 

Vam cloure la jornada tot esperant que sigui l’inici d’una llarga col·laboració entre tots dos equipaments i, alhora, la llavor d’un futur grup de treball de professionals de les biblioteques que es troben dins l’àrea de proximitat del centre de justícia juvenil.

Abans de marxar, vam donar-los una bossa de Cultura en moviment i retallables del bibliobús. Això últim no ho teníem previst... Van veure la maqueta en paper que tenim al moble i ens van dir que la volien fer per posar-la al centre.

Nosaltres, a més del bon record que ens va deixar la visita, també vam marxar carregats. Ens van obsequiar amb ous de la granja i un sac d'ametlles que ells mateixos havien collit.
Amb el Josep vam coincidir que va ser un matí d'aquells que et marquen, i t'omplen el cor.
 

Boletín: Bibliosfera
Número de boletín: #169 - abril 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web