Butlletí Bibliosfera
febrer 2024 - #178

Destaquem

La Biblioteca de Masquefa preserva la memòria de Maria Carme Junyent Figueras

El 24 de gener la Biblioteca Municipal de Masquefa va ser batejada amb el nom de Maria Carme Junyent Figueras, la lingüista masquefina de renom que ha deixat un llegat inesborrable en l’àmbit lingüístic i cultural tant a la vila com arreu del món. La biblioteca, ubicada dins del recinte de l'edifici històric de la Fàbrica Rogelio Rojo, tindrà a partir d'ara un espai on hi haurà tots els llibres publicats per la lingüista que va morir l’any passat.

Fins ara l'equipament tenia el nom de biblioteca de Masquefa i a partir d’ara inclourà un espai gràfic per recordar i explicar la contribució de la figura de Carme Junyent a l’àmbit lingüístic a Catalunya i a nivell internacional. La decisió de batejar l’equipament municipal amb el seu nom és un reconeixement al seu impacte en la llengua catalana i a la comunitat masquefina.

Aquesta masquefina universal involucrada en el teixit social i cultural, va estudiar filologia a la Universitat de Barcelona i es va desplaçar a les universitats de Marburg, Colònia i Califòrnia per completar la seva formació. Es va doctorar a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre les llengües a l’Àfrica i la seva expansió. Era professora del Grau de Lingüística general a la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona –especialitzada en les llengües amenaçades, l’antropologia lingüística i les llengües de la immigració a Catalunya–, i fundadora i directora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i del Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi).

Va formar part del comitè d’experts consultats per a la redacció de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics i va ser membre del Comitè Científic Internacional de Linguamón – Casa de les Llengües. També va formar part dels fundadors de la Revista d’Igualada, va comandar l’inventari de les llengües que es parlen a Catalunya i va ser la presidenta del Consell Lingüístic Assessor del Govern de Catalunya.

Més informació:

Boletín: Bibliosfera
Número de boletín: #178 - febrer 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web