Butlletí Bibliosfera
març 2024 - #179

Notícies

Les biblioteques, equipaments culturals de primer ordre per garantir el dret a la cultura

“La cultura és tot allò que fem més enllà de la supervivència; és tot allò que ens dona eines per entendre el món i transformar-lo. La Xarxa de Biblioteques Municipals és un clar exemple d’aquesta nova manera d’entendre la cultura, sota el paradigma d’uns drets culturals que posen en el centre de la seva acció la lluita contra les desigualtats social i la lluita contra l’emergència climàtica” són paraules del Diputat de Cultura, Pau Gonzàlez, durant la presentació del 27 de febrer de les principals línies de treball del 2024.

Durant la jornada es van presentar el Pla estratègic de l’Àrea de Cultura que s’anirà desplegant en aquest mandat i que situa l’abordatge de les polítiques culturals sota el paradigma dels drets culturals. Aquesta nova mirada “van més enllà de les polítiques culturals dels darrers 40 anys ja que incorpora la cultura des de la seva perspectiva del retorn social o de l'interès general”, va explicar el diputat, “ i en equipaments culturals com les biblioteques s’ha de garantir que tothom tingui dret a la participació cultural, a la producció i la contribució”.

A la sessió també es va presentar les principals línies estratègiques del Pla d’Actuació 2024 de la Gerència de Serveis de Biblioteques, totalment alineades amb el paradigma de drets culturals i que situen la biblioteca pública com un referent per a construir una nova realitat més inclusiva socialment, més respectuosa amb el medi ambient i que impulsi la dinamització en termes d’igualtat.  

Entre les prioritats d’aquest any, destaquen, entre altres, un programa per promoure la lectura des de la primera infància, la posada en marxa del suport a l’esporga de xoc amb indicadors crítics pel que fa a la col·lecció, l’exploració de les eines d’intel·ligència artificial i l’organització d’una jornada internacional de biblioteques sobre democràcia i drets culturals.

Boletín: Bibliosfera
Número de boletín: #179 - març 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web