Butlletí Bibliosfera
març 2024 - #179
Ir arriba

Notícies

El Bibliobús Pedraforca, que dona servei a 12 municipis del Berguedà (Avià, Bagà, Borredà, Cercs, Guardiola de Berguedà, Montmajor, Olvan, la Pobla de Lillet, Saldes, Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre i Vilada), va estrenar dissabte passat, 2 de març, un nou vehicle més gran, més accessible i més tecnològic en el marc d'una festa de presentació celebrada a Guardiola de Berguedà.

Pau Gonzàlez Val va prendre possessió com a diputat de Cultura en el Ple de la Diputació de Barcelona del passat 29 de febrer.

Regidor de l'Ajuntament de Barcelona, és llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Pompeu Fabra.

Llegiu la carta de presentació del nou diputat

“La cultura és tot allò que fem més enllà de la supervivència; és tot allò que ens dona eines per entendre el món i transformar-lo. La Xarxa de Biblioteques Municipals és un clar exemple d’aquesta nova manera d’entendre la cultura, sota el paradigma d’uns drets culturals que posen en el centre de la seva acció la lluita contra les desigualtats social i la lluita contra l’emergència climàtica” són paraules del Diputat de Cultura, Pau Gonzàlez, durant la presentació del 27 de febrer de les principals línies de treball del 2024.

La Diputació de Barcelona posarà en marxa, en breu, una borsa supramunicipal per a la cobertura temporal de vacants de Tècnic Auxiliar de Biblioteca. Aquesta convocatòria es destinarà als municipis que formen part de la Xarxa de Biblioteques Municipals amb l’objectiu de fer uns processos més eficients a l’hora de donar cobertura a les necessitats urgents de personal d’aquests equipaments.

Ir arriba

Destaquem

Un centenar de professionals de la Xarxa de Biblioteques Municipals van poder gaudir d’una dinàmica dirigida pel director del Festival de Jocs de Taula DAU Barcelona, Oriol Crespo, durant el fòrum comunitatXBM “Mou fitxa. El joc de taula a les biblioteques”. La trobada que va tenir lloc l’1 de març al CERC va servir per generar un espai de treball i discussió al voltant del joc de taula a les biblioteques públiques.

El repte proposa al públic lector llegir 10 llibres de 10 categories en 10 mesos. Cada categoria correspon a un tema de lectura diferent. L’objectiu és ampliar horitzons descobrint nous autors i gèneres i interpretant les categories que es proposen tan àmpliament com es vulgui. El repte està vigent des de l’1 de març fins al 16 de desembre de 2024 i es sortejaran tres paneres culturals entre totes les persones inscrites que aconsegueixin completar el repte!

Els professionals de la Xarxa de Biblioteques Municipals van anar a visitar l’exposició IA: Intel·ligència artificial al CCCB. Durant la visita guiada, els assistents van poder conèixer la història, el funcionament, les possibilitats creatives i els reptes ètics i legislatius de la intel·ligència artificial. Així com les possibilitats revolucionàries en la investigació científica i biomèdica o els desafiaments, com ara la desinformació i els biaixos racials i de gènere que poden sorgir.

Ir arriba

Recursos

Ja es pot consultar el nou pòdcast que hem publicat: Amb tots els sentits. En aquest capítol descobrirem com la lectura i l’acompanyament lector poden estimular el coneixement i la imaginació dels infants de 0 a 3 anys. A través del programa BBB: Bressol i Biblioteques del Barri, les escoles bressol municipals de Barcelona, col·laboren amb les biblioteques públiques per fomentar l'accés a la cultura i als llibres des de les primeres etapes de la vida dels petits.

Des de la Biblioteca Virtual ens sumem a la reivindicació d’igualtat de drets entre homes i dones a través de diversos recursos informatius dels prestatges virtuals elaborats per les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals i el Servei de Polítiques d'Igualtat de la Diputació de Barcelona. Amb aquests continguts volem retre homenatge a totes les dones d’arreu del món i a les seves aportacions en els àmbits social, cultural i econòmic.

Ir arriba

Agenda

L’escriptor Miquel Martí i Serra, autor, entre d’altres, de l’obra La drecera serà l’encarregat de dinamitzar el pròxim Club de lectura virtual sobre la seva novel·la Guanyaràs una mar llisa. Un llibre que parla de la gent de mar, dels corallers catalans que s’aventuraven en aigües llunyanes durant el segle XIX i, també, del patiment dels qui es quedaven en terra.

Inici del club de lectura: dimecres 20 de març.
Trobada virtual: dimecres 10 d'abril a les 19 h.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web