Butlletí Bibliosfera
maig 2024 - #181

Notícies

Les biblioteques eduquen contra la desinformació

Segons el darrer informe del Digital News Report, un 64% dels enquestats espanyols estan preocupats per la desinformació i l’alfabetització digital. En el marc d’aquest context, la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona va engegar, ara fa un any, el projecte “Entre línies, llegint la desinformació” per capacitar els bibliotecaris a treballar la cultura del respecte digital. En el darrer fòrum comunitatXBM del 2 de maig es van compartir les experiències de la primera edició per donar el tret de sortida a una nova edició.

La Biblioteca Montserrat Abelló de Barcelona va acollir aquesta jornada que va tenir tres parts diferenciades. Una primera en format de conferència on les responsables de l’associació Learn to Check , que han coordinat la formació a les biblioteques, van explicar el marc de referència dels projectes que comparteixen la filosofia del pensament crític. Una segona part en format taula rodona on els participants de la primera edició van compartir les seves experiències a l’hora de dissenyar i executar activitats pedagògiques, culturals i educatives per fomentar l’esperit crític a les biblioteques. I una tercera part que corresponia a una dinàmica de treball compartit per gaudir de l’escape room sobre desinformació i verificació digital cocreat per la XBM i Learn to Check.

Després de l’èxit d’aquesta primera edició, s’engega una segona edició que manté els ingredients de la primera i afegeix nous elements. Les sessions de capacitació de professionals de la biblioteca permetrà que les biblioteques que es proposin per participar en aquesta segona edició puguin dissenyar activitats en els seus equipaments relacionades amb la informació falsa que ens arriba i com podem contrastar-la i neutralitzar els seus danys. La principal novetat rau en la connexió d’Entre Línies amb un projecte en desinformació amb la col·laboració de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona. Aquesta col·laboració permetrà realitzar deu tallers en desinformació sobre la temàtica de la Unió Europea a les biblioteques participants.

Més informació:

 

Boletín: Bibliosfera
Número de boletín: #181 - maig 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web