Butlletí Bibliosfera
maig 2024 - #181
Anar a dalt

Notícies

Segons el darrer informe del Digital News Report, un 64% dels enquestats espanyols estan preocupats per la desinformació i l’alfabetització digital. En el marc d’aquest context, la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona va engegar, ara fa un any, el projecte “Entre línies, llegint la desinformació” per capacitar els bibliotecaris a treballar la cultura del respecte digital. En el darrer fòrum comunitatXBM del 2 de maig es van compartir les experiències de la primera edició per donar el tret de sortida a una nova edició.

El cap de setmana del 3 i 4 de maig tant els clubs de lectura de còmic infantil com els d’adult de la Xarxa de Biblioteques Municipals van poder gaudir de la darrera edició del Saló de Còmic.

A la nostra secció “L’article” es pot consultar l’entrevista realitzada a l’autor de còmic nord-americà Gilbert Beto Hernández, que ha estat un dels convidats internacionals en aquesta edició.

En aquest capítol escoltarem les veus dels diferents agents involucrats en la iniciativa "Llegim el riu", un projecte que es fonamenta en la ciència ciutadana a l'entorn dels rius Llobregat, Besòs i la Tordera per afavorir en el seu coneixement i la col·laboració ciutadana en la seva protecció. D'ençà que va començar a finals de l'any 2021 s'han definit 64 accions a través de les 35 biblioteques que fins ara han format part del programa.

Ja s'han obert els processos d'inscripció de la nova borsa supramunicipal de tècnics auxiliars de biblioteques. Aquesta convocatòria es destinarà als municipis que formen part de la Xarxa de Biblioteques Municipals amb l'objectiu de fer uns processos més eficients a l'hora de donar cobertura a les necessitats urgents de personal d'aquests equipaments. El termini finalitza el pròxim 6 de juny. Per a qualsevol dubte es pot adreçar un correu a saom.seleccio@diba.cat

Anar a dalt

Destaquem

Des de les biblioteques volem generar debat sobre la sobirania alimentària i fomentar les transformacions que la ciutat necessita per alimentar-se de forma justa, saludable i solidària. Els experts en la matèria ofereixen diferents conferències a la nostra Xarxa de Biblioteques que ens mostren els ingredients bàsics per cuinar una altra manera d’habitar el món. Et fem un petit tast sobre “El consum comunitari”, “Les pastores, defensores de la terra” i “L’horta agroecològica, l’hora transformadora”.

Un any més, la XBM dona suport a la campanya “I tu, què tries?” impulsada per la Coordinadora de Comerç Just i Finances Ètiques (LaCoordi) amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just que se celebra el 13 de maig. Les biblioteques s'han sumat a aquesta efemèride per esdevenir espais de reflexió i de propostes alternatives de consum. La novetat d’enguany és un concurs de dibuix per a nens i nenes d’entre 5 i 12 anys que podran guanyar 3 llibres infantils, una bossa de cotó orgànic i xocolata: tot de comerç just!

La Biblioteca Manuel de Pedrolo de Sant Pere de Ribes va celebrar aquest mes d’abril el seu 25è aniversari amb diverses activitats, com presentacions de llibres, clubs de lectura o activitats per a infants, coincidint també amb la diada de Sant Jordi. Juntament amb la Biblioteca Josep Pla, la Manuel de Pedrolo dona servei bibliotecari a aquest municipi del Garraf.

Aquesta primavera també han celebrat els seus 25 anys la Biblioteca del Casino de Manresa i les Biblioteques de Piera i Igualada. Per molts anys a totes!

Anar a dalt

Recursos

Ja podeu consultar el vídeo del projecte “Biblioteques, comunitats i democràcia” de La Xarxa de Biblioteques de Terrassa que va estar seleccionat per a participar en l’Europe Challenge 2024; una iniciativa que afronta alguns dels reptes europeus més urgents treballant en projectes d'implicació comunitària amb biblioteques d'arreu d'Europa. La primera trobada presencial va tenir lloc a la Universitat de Cambridge els dies 14, 15 i 16 d’abril.

Amb motiu de la celebració del Dia d’Europa, que té lloc el 9 de maig, la Xarxa de Biblioteques Municipals organitza el cicle ‘Li deien Kalòpsia’, amb espectacles oberts al públic infantil i familiar que tindran lloc durant tot el mes de maig i fins a mitjans de juny en una vintena de biblioteques de la província de Barcelona.

Un any més, les biblioteques que formen part del programa “Parcs i Biblioteques...naturalment!” de la Diputació de Barcelona participen de la Setmana de la Natura 2024. En aquesta setena edició que se celebra del 22 de maig al 5 de juny es programaran un munt d’activitats per fomentar la lectura i el coneixement sobre la natura i el medi ambient sota el lema “Connectem la natura”.

Anar a dalt

L'article

L’autor de còmic nord-americà Gilbert Beto Hernández ha estat un dels convidats internacionals de la darrera edició del Saló de Còmic que s’ha celebrat a Barcelona del 3 al 5 de maig. Aprofitant que els clubs de lectura de còmic de la XBM han pogut gaudir d’una trobada amb el que és considerat un dels autors de còmics vius mes importants del món, hem pogut fer-li unes preguntes.

Anar a dalt

Agenda

Aquest esdeveniment multitudinari que es duu a terme simultàniament a les biblioteques per fomentar la lectura entre el públic infantil, enguany compta amb els Beta com a protagonistes d’una gran nit d’aventures entre llibres. Organitzada pel canal SX3 de TV3 i amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya; la Supernit se celebrarà el 31 de maig a biblioteques de tot el país.

Informació i inscripcions

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web