Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 55 (gener 2023) - #55
Ir arriba

Destaquem

Arriba a Barcelona la tercera edició de la Biennal Ciutat i Ciència, enguany centrada en el fet de viure. Per abordar-lo des de múltiples perspectives, la Biennal està preparant un ampli programa que es podrà consultar a partir del 9 de febrer en aquest web. El programa també es presentarà en un acte que podrà seguir en directe. I aquest any, la Biennal es celebrarà simultàniament a la ciutat de Madrid.
 

Ir arriba

Notícies

La convocatòria d’ajuts per al foment de la cultura científica i tecnològica de la FECyT, en la seva edició de 2019, va rebre 713 propostes. Segons els criteris establerts, la Comissió d’Avaluació corresponent va seleccionar per al seu finançament 189 propostes, que es van executar al llarg de 2020 i 2021. Ara aquest catàleg recull les 10 activitats que més han destacat en objectius, impacte, originalitat, formats, públics i valors.

 

Ja estan en marxa els nombrosos tallers infantils familiars, de botànica i fotografia, sortides i passejades a la natura, hores del conte i exposicions i d’altres activitats que organitza, entre gener i març, el programa «Parcs i biblioteques... naturalment!», una iniciativa conjunta entre la Xarxa de Parcs Naturals i la Xarxa de Biblioteques Municipals. També hi ha propostes sobre el Dia Mundial de l’Aigua, primera efemèride ambiental de l’any i que se celebra el 22 de març.
 

El pòdcast «Pròxima Pantalla» dona difusió a les titulacions relacionades amb les tecnologies digitals, els videojocs i els entorns interactius, per tal d’incentivar les vocacions tecnològiques. Es tracta d’un sector on la demanda cada cop és més gran, i existeix una necessitat per incorporar nous perfils tecnològics en diferents àrees professionals.

Ir arriba

Publicacions

Aquest treball de la Fundación BBVA sobre la Cultura Científica en Europa examina un ampli conjunt de dimensions per a establir, d’una banda, el grau de coneixement i familiaritat de la ciutadania respecte a la ciència i, de l’altra, el mapa de valors i actituds, és a dir, les percepcions, valoracions i expectatives relacionades amb la ciència a quatre països europeus: Espanya, Alemanya, França i Regne Unit.

 

En 2022 el ritme de la innovació i la implementació massiva de models d’ intel·ligència artificial (IA) que poden produir text, imatges i vídeos convincents amb només algunes indicacions, va ser molt elevat. I segurament aquest 2023 augmenti el nombre de dispositius intel·ligents al mercat, així com les seves capacitats. Amb algoritmes avançats i capacitats d’aprenentatge automàtic tant potents, és també essencial treballar les consideracions ètiques a tenir en compte a l’hora de desenvolupar nous productes i serveis d’IA.

Ir arriba

Recursos

La plataforma Recerca en Acció incorpora nous continguts a la secció d’Aventures científiques Ciència en directe. En aquest apartat s’hi poden trobar càmeres en directe a multitud de llocs interessants com ara l’Estació Espacial Internacional, nius d’àligues cuabarrada al Garraf o el volcà Kilauea a Hawaii. A les categories fins ara existents: espai, fauna, fenòmens naturals i paisatges i climes se n’hi afegeix una de nova, «visites virtuals», la qual permet viatjar a través del temps i l’espai a llocs fascinants.
 

Ir arriba

Resum de premsa

No deixeu de consultar aquesta selecció de premsa on hi podeu trobar notícies referents a l’actualitat científica d’aquestes últimes setmanes i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. Així mateix, també teniu a la vostra disposició el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades.
 

Ir arriba

Convocatòries

La residència de CACiS El Forn de la Calç obre la convocatòria internacional d’artistes, creadors i científics en residència durant l’any 2023, per a realitzar un projecte d’art, ecologia i sostenibilitat amb la intenció de fomentar col·laboracions entre artistes, científics i societat. La creació conjunta o individual haurà d’estar guiada pel canvi climàtic, pel mal ús de les paraules, o pel respecte a la diversitat com a inspiració, reflexió i invitació a l’acció.
 

Ir arriba

Agenda

[26 de gener, diverses localitzacions]

[27 de gener, Espai Francesca Bonnemaison]

[30 de gener, 20 i 27 de febrer, 6, 13 i 27 de març, Residència d’Investigadors]

[30 de gener i 6 de febrer, CaixaForum Barcelona]

[1, 8, 15 i 22 de febrer, CosmoCaixa]

[1 i 22 de febrer, 29 de març, Centre Cultural Sant Josep de L’Hospitalet]

[8 de febrer, Institut d’Estudis Catalans]

[10 de febrer, Auditori Barradas de L’Hospitalet]

[10 de febrer, FCRI i BIST]

[14 de febrer, Museu de Ciències Naturals de Granollers]

[11 de febrer, diverses localitzacions]

[16 de febrer, Palacio de Ferias y Congresos de Málaga]

[Del 21 al 26 de febrer, diverses localitzacions]

[Del 27 de febrer al 2 de març, Fira de Barcelona- Recinte Gran Via]

[1, 8 i 29 de març, Aula Magna de la UVic]

[Fins el 9 de març, Torre dels Frares de la UVic]

[Del 16 al 19 de març, Centre Cívic Estación del Norte, Saragossa]

[Fins el 26 de maig, Espai Cràter, Olot]

[Del 15 al 17 de juny, Manresa]

[Gener-desembre, Institut d’Estudis Catalans]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram