Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 60 (juny 2023) - #60

Publicacions

La intel·ligència artificial des de la perspectiva dels drets humans [+]

Com s’informa als mitjans de comunicació dels algoritmes que impacten en la societat? Els periodistes investiguen en profunditat sobre intel·ligència artificial i incorporen la visió de drets humans? Tenen en compte la perspectiva de drets a l’hora d’analitzar l’impacte i la governança d’aquesta tecnologia? Hi ha aliances entre mitjans i entitats de la societat civil en aquesta línia? Aquestes són les preguntes que propicien aquest informe elaborat per Lafede.cat i Mèdia.cat.
 



L’estudi «Com s’informa sobre intel·ligència artificial? Anàlisi i recomanacions amb perspectiva de drets humans» analitza com els mitjans de comunicació construeixen l’imaginari comú relacionat amb la intel·ligència artificial, a partir del tractament periodístic de 253 notícies sobre intel·ligència artificial publicades en set mitjans de comunicació amb presència a Catalunya entre l’1 de gener i el 30 de juny de 2022. L’informe també incorpora una vintena de recomanacions sobre com cobrir aquest tipus d’informacions, fruit d’entrevistes a diferents persones expertes en tecnologia, comunicació, intel·ligència artificial i entitats de la societat civil que treballen en pro dels drets digitals.


L’informe conclou que:

  • Cal posar el focus tant en els possibles efectes beneficiosos com en els límits de la intel·ligència artificial o els sistemes de decisions automatitzades.
     
  • Es recomana fugir de l’enfocament tecnosolucionista. És a dir, de l’aproximació que destaca només els teòrics beneficis de les implementacions de la intel·ligència artificial. Però que, en canvi, no subratlla els biaixos i els impactes sobre col·lectius vulnerabilitzats, i no té en compte les responsabilitats inherents.
     
  • Es constata la necessitat d’informar dels reptes derivats de la intel·ligència artificial, com ara qui programa la tecnologia, qui la implementa, qui la governa, qui se’n responsabilitza en cas d’efectes aparentment no desitjats i qui té el control i la propietat sobre les dades que se’n generen, entre d’altres.


I remarca que cal seguir reflexionant i investigant els debats que es plantegen, i en paral·lel posar en pràctica les recomanacions a l’hora d’informar sobre una tecnologia amb enormes implicacions des de punts de vista polítics, econòmics, ètics, jurídics i culturals.

Aquest informe l’han elaborat conjuntament Mèdia.cat, l’Observatori Crític dels Mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, i Lafede.cat.


Podeu llegir l’informe complet aquí.


Font: Mèdia.cat  

 

Boletín: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Número de boletín: Núm. 60 (juny 2023)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram