Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 60 (juny 2023) - #60
Anar a dalt

Notícies

Els equipaments culturals tenen un paper de primer ordre en la divulgació de la ciència ciutadana, així com en l’elaboració de programes que tinguin com a objectiu l’acostament de la ciència a la població, tot reforçant els valors de l’objectivitat, l’evidència científica, la investigació i l’establiment de lleis i regularitats. A més els equipaments poden fer una gran tasca a l’hora de divulgar els valors de la ciència, afavorir el sentit crític i desvetllar noves vocacions entre els més joves.
 

Ha començat la tercera temporada de «FEM ciència?», una iniciativa comunicativa d’entrevistes online a historiadores de la ciència organitzada per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT). L’objectiu és fer visible i reflexionar quotidiana i col·lectivament sobre el paper de les dones a la ciència i la tècnica i la seva història. Les entrevistes les realitza Mar Rivera Colomer, física de formació i especialista en història de la ciència i comunicació científica.
 

«La veu còsmica» és un nou podcast i un projecte que pretén obrir la perspectiva, promoure el procés científic i vincular-lo a processos creatius artístics. El projecte neix de la necessitat de crear un escenari diferent per a la divulgació científica. Un mitjà pel qual, de manera entenedora, directa, i a través de l’art, l’espectador capti no només la dimensió més racional de la recerca, sinó també allò que l’ha mogut des d’un punt de vista més visceral i humanista.
 

Anar a dalt

Lectures

Els models de Deep Learning o aprenentatge profund s’han infiltrat en tasques tan rutinàries que no som conscients de la seva presència. La conducció d’un cotxe automàtic, l’aplicació d’un nou filtre a una història d’Instagram o visionar una sèrie en una smart TV amb molt bona qualitat d’imatge. Amb qualsevol d’aquestes activitats estem contribuint a l’entrenament de models de Deep Learning. Els models de Deep Learning estan transformant de manera abrupta la nostra societat en tot els seus aspectes: polític, econòmic, artístic i cultural.

Anar a dalt

Publicacions

Com s’informa als mitjans de comunicació dels algoritmes que impacten en la societat? Els periodistes investiguen en profunditat sobre intel·ligència artificial i incorporen la visió de drets humans? Tenen en compte la perspectiva de drets a l’hora d’analitzar l’impacte i la governança d’aquesta tecnologia? Hi ha aliances entre mitjans i entitats de la societat civil en aquesta línia? Aquestes són les preguntes que propicien aquest informe elaborat per Lafede.cat i Mèdia.cat.
 

En el marc de la trobada internacional d’art i cultura digital Sónar+D, es va presentar fa uns dies aquest treball, impulsat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), que té per objectiu generar una perspectiva en l’àmbit Art-Ciència-Tecnologia-Societat (ACTS) més transversal, col·lectiva i ajustada a la seva pròpia realitat. Aquesta nova publicació suposa una revisió i actualització del llibre blanc publicat per la mateixa institució entre els anys 2006 i 2007.

Anar a dalt

Resum de premsa

En aquesta selecció de premsa hi podeu trobar notícies referents a l’actualitat científica d’aquestes últimes setmanes i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. Així mateix, també teniu a la vostra disposició el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades.

 

Anar a dalt

Agenda

[1 i 2 de juliol, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

[4 de juliol, diversos espais de Viladecans]

[6 de juliol, CosmoCaixa Barcelona]

[Del 8 al 21 de juliol, Fundació Julio Muñoz Ramonet]

[11 de juliol, Institut d'Estudis Catalans]

[14 de juliol, Institut d’Estudis Catalans (IEC)]

[Fins el 26 de juliol, Jardí Botànic de Barcelona, Museu Marítim, Museu Olímpic i de l’Esport i Centre de Cultura Contemporània]

[20 de juliol, CosmoCaixa Barcelona]

[Fins el 13 de setembre, Biblioteques de Barcelona i de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona]

[15 i 16 setembre, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

[18 i 19 de setembre, CCS-UPF-Museu de la Ciència CosmoCaixa]

[27 i 28 de setembre, Auditori AXA Barcelona]

[18, 19 i 20 d’octubre, El Canòdrom Barcelona]

[8 de novembre, Edifici Històric UB]

[1 i 2 de desembre, Etopia Centro de Arte y Tecnología de Saragossa]

[Fins el 30 de juny de 2024, MUNCYT Coruña]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram