Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 60 (juny 2023) - #60

Notícies

Fem ciència? : Feminisme, història i cultura científica [+]

Ha començat la tercera temporada de «FEM ciència?», una iniciativa comunicativa d’entrevistes online a historiadores de la ciència organitzada per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT). L’objectiu és fer visible i reflexionar quotidiana i col·lectivament sobre el paper de les dones a la ciència i la tècnica i la seva història. Les entrevistes les realitza Mar Rivera Colomer, física de formació i especialista en història de la ciència i comunicació científica.
 



Ja s’han presentat els dos primers lliuraments d’aquesta tercera temporada: una primera entrevista realitzada a Gaye Danişan sobre la cultura material de l’astronomia otomana, concretament sobre la diversitat d’objectes que podem trobar-hi, l’intercanvi de coneixement entre societats i per què creu que de moment no hi ha dones en aquest camp. I una segona entrevista a Anna Giatti, comissaria del Gabinet de Física de la Fondazione Scienza e Tecnica de Florència i restauradora d’instruments científics històrics. Aquesta entrevista va tractar sobre la importància de la conservació i restauració d’instrument científics, els reptes que suposa i per què trobem més dones en el camp de la restauració.


Podeu trobar les dues entrevistes completes al web de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica.


Així mateix, també podeu visionar, a la mateixa pàgina web, els vídeos corresponents a les entrevistes de la primera i segona temporades.
 

La primera temporada (febrer 2021-març 2021) conté 8 entrevistes, que es van publicar dues entrevistes setmanals durant quatre setmanes, en català, atès el context institucional de les entrevistades. Les historiadores entrevistades van ser l’Emma Sallent Del Colombo, la Judit Gil Farrero, la Marta Jordi Taltavull, la Sara Fajula Colom, l’Amaia Fernández de Gorostiza, la Montserrat Cabré i Pairet, la Margalida Miró Bonet i la Clara Florensa.


La segona temporada (desembre 2021-juny 2022) conté 9 entrevistes, que es van publicar els dijous cada tres setmanes. Aquesta ofereix una mirada més internacional per tal de fer visible la situació i la veu de les dones en nous àmbits i contextos de la història de la ciència. Les historiadores entrevistades van ser la Tania Pérez-Bustos, la Francesca Bray, la Bárbara Silva, la Darina Martykánová, l’Adriana Minor, la Silvia Lévy, la Katya Braghini, la Maria Rentetzi i la Catherine Jami.


Font: Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) 
 

Boletín: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Número de boletín: Núm. 60 (juny 2023)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram