Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 61 (juliol 2023) - #61

Recursos

Les industries culturals i creatives i el desenvolupament sostenible [+]

Aquest juliol es va celebrar a Barcelona la conferència «Industrias Culturales y Creativas como impulsoras del desarrollo sostenible y el Bienestar en las ciudades» on s’hi van presentar projectes i iniciatives europees col·laboratives, sostenibles, accessibles, socialment compromeses i en línia amb la iniciativa New New European Bauhaus (NEB). L’objectiu era reflectir com aquestes indústries poden contribuir a millorar la qualitat de vida de la ciutadania creant solucions a través de la cultura i de la ciència.


Es tracta del primer acte impulsat pel Ministeri de Ciència i Innovació juntament amb el Ministeri de Cultura i Esport, organitzat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), en el marc de la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea.
 

La inauguració de l’esdeveniment «Cultural and Creative Industries Event» va ser presidida per la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, en el Liceu Opera Barcelona. Durant la sessió inaugural es va presentar un fragment de l’òpera “La gata perduda” que forma part del projecte europeu TRACTION, Opera co-creation for social transformation, una iniciativa que apropa l’òpera a comunitats en risc d’exclusió a través de la innovació tecnològica.
 

La conferencia «Industrias Culturales y Creativas como impulsoras del desarrollo sostenible y el bienestar en las ciudades» va continuar la seva celebració els dies 12 i 13 de juliol en el Disseny Hub de Barcelona.
 

S’hi van abordar diverses temàtiques, alineades en quatre eixos principals: la innovació en les Indústries Culturals i Creatives; cultura, ICCs i la Nova Bauhaus Europea; innovació en l’art i qualitat de vida a les ciutats i participació ciutadana. En total, deu conferències, cinc taules rodones i la presentació de multitud de projectes i iniciatives europees a la avantguarda en els àmbits de la ciència, l’art i la cultura. S’hi va poder apreciar la inclusió de noves tecnologies en l’art i la cultura com la realitat augmentada, la intel·ligència artificial o la utilització de la gamificació com a instrument per a fomentar la participació ciutadana en el disseny de les ciutats.
 

Paral·lelament, també hi van tenir lloc les conferències i diàlegs titulats «La iniciativa S+T+ARTS - Centros regionales y convocatorias abiertas»”, on es van presentar els projectes AIR, S+T+ARTS in the city y ReSilence, i «“Sobre el futuro(s) del diseño y la educación: Reflexiones críticas y oportunidades para la pedagogía y los planes de estudio»”.
 

I al Museu de la Ciència Barcelona CosmoCaixa s’hi va poder visitar l’exposició amb motiu de la Circular City Challenge, esdeveniment centrat en la implementació de l’economia circular en les ciutats i regions.
 

La Declaració de Barcelona sobre Indústries Culturals i Creatives, emesa en el marc de la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea, reconeix el paper de les Indústries Culturals i Creatives (ICC) per impulsar la innovació; assolir una transició verda i digital inclusiva i garantir el benestar de la ciutadania, la seva qualitat de vida i el seu sentit de pertinença a Europa.
 

La Declaració de Barcelona va ser adoptada a mode de conclusió de la conferència «Industrias Culturales y Creativas como impulsoras del desarrollo sostenible y el bienestar en las ciudades» i planteja deu accions que podrien emprendre aquestes industries per a millorar i impulsar la cooperació en benefici de l’economia europea i la seva ciutadania. Entre d’altres, aquest decàleg proposa explorar connexions innovadores entre la ciència i l’art, comprometre’s amb la igualtat d’oportunitats o promoure les xarxes de col·laboració.
 

Declaración de Barcelona  


Podeu recuperar els enregistraments de les tres jornades a través dels enllaços següents:
 

Sesión inaugural

Día 12/07 “Industrias Culturales y Creativas” I

Día 13/07 “Industrias Culturales y Creativas” II

 

Podeu ampliar aqueta informació aquí.

 

Font: FECYT 
 

Boletín: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Número de boletín: Núm. 61 (juliol 2023)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram