Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 61 (juliol 2023) - #61
Ir arriba

Notícies

El festival, amb una vintena de propostes que fusionen art i natura, presenta la segona edició després de la bona rebuda que va tenir la primera. Es tracta d’una proposta que vincula la creativitat amb l’entorn a través de propostes innovadores i se celebrarà del 28 al 30 de juliol al municipi de Borredà. El certamen pretén apropar-se a un públic familiar a través d’activitats culturals i pedagògiques com concerts, sortides, espectacles de dansa i un mercat de la fusta i tallers relacionats amb el teatre i la natura.
 

I torna al Museu del Ter , un any més, la visita teatralitzada «L’esperit del Ter», un clàssic del museu que porta en cartellera des del 2007 i s’ha convertit en un tret d’identitat i una proposta que cada any atreu nou públic. Al llarg de més de 15 anys l’han pogut veure 10.131 visitants en 399 representacions. Les visites s’oferiran cada diumenge a partir del 23 de juliol i fins al 27 d’agost. La Festa Major de Manlleu, que se celebra el 15 d’agost serà també l’ocasió per gaudir de representacions especials d’aquesta visita teatralitzada.
 

El Departament de Neteja de l'Ajuntament de Tarragona ha instal·lat a la platja de l’Arrabassada «L’únic peix que menja plàstic», una estructura en forma de peix per tal que els usuaris dipositin els envasos i plàstics amb la finalitat de conscienciar a la ciutadania, de forma de visual, de l’impacte ambiental que provoquen els plàstics que s’aboquen en l’ecosistema marí. A través d’aquesta composició artística, la gent podrà observar la gran presència de plàstics que s’acumulen als nostres mars i oceans.

El concurs #CienciaenMemes torna un any més per amenitzar amb ciència i sentit de l'humor els mesos estivals. Promogut per la Delegació del CSIC a Catalunya, es va posar en marxa el 2019 per a fomentar la ciència des d’una perspectiva còmica i lúdica. Es desenvolupa exclusivament a través de Twitter i està obert a qualsevol participant resident a l’estat espanyol. La convocatòria restarà oberta fins el 17 de setembre i comptarà amb dues modalitats: el premi del jurat i el premi del públic.
 

Aquest projecte es van iniciar el curs 2007/08 per tal de proposar la lectura de llibres d’assaig actuals de ciència, articles i/o dossiers, a partir d’un treball dirigit a l’aula per aprendre la ciència més actual, amb l’oportunitat d’escoltar, conèixer, interactuar amb l’autoria de les obres. Les TLC van dirigides a un públic divers, des de la comunitat universitària, al col·lectiu del professorat de centres de secundària, estudiants preuniversitaris i a la ciutadania en general. Ja estan obertes les inscripcions per al proper curs. 

Ir arriba

Lectures

Segons l’antropòleg i sociòleg francès Bruno Latour, la separació entre natura i cultura és un dels elements fundacionals de la Modernitat que més greus conseqüències ha tingut per a la vida humana i per a la Terra. La necessitat de superar les visions reduccionistes i obrir-se cap a visions més integradores o holístiques, es fa sentir clarament, des de fa temps, tant des de l’àmbit de la natura com de la cultura. Una resposta des de la cultura va ser aquest primer congrés. 

Ir arriba

Publicacions

Una de les conclusions que se n'extreu d'aquest «Informe Público de Percepción Social de la Inteligencia Artificial en España» que s’acaba de publicar, és que la ciutadania presenta diversos nivells de familiaritat amb el concepte d’intel·ligència artificial (IA). La majoria de persones enquestades ho estan fins a cert punt, entenen el terme però no el fan servir activament. Un petit percentatge afirma no estar-hi familiaritzat en absolut, mentre que un número significatiu d'enquestats si que reconeixen estar molt familiaritzats amb la IA. 

Ir arriba

Recursos

Aquest juliol es va celebrar a Barcelona la conferència «Industrias Culturales y Creativas como impulsoras del desarrollo sostenible y el Bienestar en las ciudades» on s’hi van presentar projectes i iniciatives europees col·laboratives, sostenibles, accessibles, socialment compromeses i en línia amb la iniciativa New New European Bauhaus (NEB). L’objectiu era reflectir com aquestes indústries poden contribuir a millorar la qualitat de vida de la ciutadania creant solucions a través de la cultura i de la ciència.

Ir arriba

Resum de premsa

En aquesta selecció de premsa hi podeu trobar notícies referents a l’actualitat científica i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. Així mateix, també veureu, al final, el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades. Us convidem a fer-hi una ullada i us desitgem unes bones vacances, ens veiem al setembre!

Ir arriba

Convocatòries

I la intel·ligència artificial serà també la temàtica central que s’hi abordarà a la propera edició del Campus Gutenberg - Museu de la Ciència CosmoCaixa, l’esdeveniment anual que ofereix l’oportunitat d’actualitzar coneixements, debatre i establir contactes en matèria de comunicació científica, salut i medi ambient. Se celebrarà després de vacances, els dies 18 i 19 de setembre del 2023 a Barcelona sota el lema «Intel·ligència Artificial (IA) en la comunicació i la divulgació científiques».
 

S’han publicat les bases de la Convocatòria d’ajuts per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació, que compta amb un pressupost de 5 milions d’euros per a finançar projectes de comunicació i divulgació d’entitats públiques i privades que acostin la investigació, la tecnologia i la innovació a la ciutadania. El termini per a la presentació de sol·licituds s’obrirà el proper 1 de setembre i finalitzarà el 10 d’octubre de 2023.

 

Convocats per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) per tal de fomentar una millor difusió i posada en valor dels treballs de divulgació de la ciència, així com per reconèixer la tasca dels professionals de la divulgació científica. S’hi poden projectes que promoguin la cultura científica en català i que estiguin relacionades amb l’execució, preparació, promoció, gestió o suport tècnic a la divulgació científica. El termini per presentar candidatures finalitza l’1 d’octubre. 
 

Ir arriba

Agenda

[Del 28 al 30 de juliol, Borreda (Berguedà)]

[Diumenges del 23 de juliol fins al 27 d’agost, Museu del Ter]

[3 i 10 d’agost, Museu de la Ciència CosmoCaixa]

[Fins el 3 de setembre, Museu de la Ciència CosmoCaixa]

[Fins el 13 de setembre, Biblioteques de Barcelona i de la Xarxa de Biblioteques Municipals]

[Del 14 al 17 de setembre, Palacio Euskalduna]

[15 i 16 setembre, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

[18 i 19 de setembre, CCS-UPF-Museu de la Ciència CosmoCaixa]

[Fins el 27 de setembre de 2023]

[17 d’octubre, Parc de Recerca UAB (Bellaterra)]

[17 d’octubre, Biblioteca Pilarín Bayés de Vic]

[Del 18 d’octubre 2023 al 17 de març de 2024, CCCB]

[18, 19 i 20 d’octubre, El Canòdrom Barcelona]

[8 de novembre, Edifici Històric UB]

[16 de novembre, Institut d’Estudis Catalans]

[1 i 2 de desembre, Etopia Centro de Arte y Tecnología de Saragossa]

[Del 18 de setembre fins al 19 de juny de 2024]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram