Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 62 (setembre 2023) - #62

Notícies

«IA: Intel·ligència artificial», la nova exposició del CCCB [+]

Coproduïda pel CCCB i el Barcelona Supercomputing Center a partir d’una exposició itinerant del Barbican Centre de Londres, el proper 17 d’octubre s’inaugura aquesta mostra que aborda el paper de la intel·ligència artificial en la vida quotidiana, les oportunitats que presenta per a la recerca científica i biomèdica, el paper de la supercomputació com a principal impulsor, la situació legislativa actual, els riscos de desinformació que en planteja l’ús generalitzat o els biaixos racials i de gènere que pot generar.


Mai abans una tecnologia havia crescut tan ràpidament i s’havia introduït de manera tan directa en les nostres vides. La intel·ligència artificial preocupa i fascina. Amenaça i genera oportunitats. Té detractors i defensors. En aquest context de conversa pública i de dependència col·lectiva de la IA —podem prendre decisions sense ser assistits per la IA?—, l’exposició ens proposa aturar-nos, apropar-nos de manera entenedora a la intel·ligència artificial i obrir el debat sobre com es desenvoluparà en els propers anys.
 

La visita a «IA: Intel·ligència artificial» ens permetrà experimentar amb la IA en primera persona a través de 25 instal·lacions interactives: olorar les flors d’un arbre extingit al segle passat o posar veu a una composició musical creada amb IA.
 

«Intel·ligència artificial» és una exposició coproduïda pel CCCB i el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), a partir d’una exposició itinerant original comissariada i organitzada pel Barbican Centre de Londres l' any 2019. L’exposició al CCCB coincideix en el temps amb l’arribada al BSC d’un dels supercomputadors més potents d’Europa, el MareNostrum 5, ordinador que augmenta i accelera la capacitat de fer recerca amb intel·ligència artificial.
 

Aquest projecte està finançat amb el suport i la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología - Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.
 

Assessor científic: Jordi Torres
Comissaris de l'exposició original al Barbican Centre de Londres: Suzanne LivingstonMaholo Uchida, Luke Kemp. Amb el suport de Marie-Charlotte Carrier i Anna Holsgrove.

Comissariat: Lluís Nacenta


Article

Podeu llegir també el text «Sensibilitat artificial. A mesura que el món físic i el digital convergeixen, apareixen nous tipus de relacions emocionals entre humans i màquines» de Ferran Esteve.
 

Activitats complementàries

Així com veure aquí les activitats complementàries a l’exposició programades o recuperar els vídeos de les ja realitzades.



Font: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) 
 

Boletín: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Número de boletín: Núm. 62 (setembre 2023)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram