Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 62 (setembre 2023) - #62
Ir arriba

Notícies

Té com a objectiu evidenciar la importància de la cultura científica al món d’avui dia i celebrar les activitats i institucions que brinden espais perquè les persones facin de la ciència una part rellevant de les seves vides. Cal enfortir una cultura ciutadana compatible amb la ciència, que permeti a les persones prendre decisions fonamentades per enfrontar de millor manera els reptes, mantenir una postura crítica davant la informació falsa i contribuir a que la societat enfronti amb èxit crisis com la pandèmia i assumptes com el canvi climàtic.

Fins a l’1 d’octubre tindran lloc a Catalunya més de 250 activitats divulgatives amb motiu de la Nit Europea de la Recerca. Investigadors i investigadores de més de 50 entitats científiques de tota Catalunya oferiran xerrades, tallers, jocs, experiments i moltes altres activitats gratuïtes per a tots els públics. És un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes a públics de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida.

Coproduïda pel CCCB i el Barcelona Supercomputing Center a partir d’una exposició itinerant del Barbican Centre de Londres, el proper 17 d’octubre s’inaugura aquesta mostra que aborda el paper de la intel·ligència artificial en la vida quotidiana, les oportunitats que presenta per a la recerca científica i biomèdica, el paper de la supercomputació com a principal impulsor, la situació legislativa actual, els riscos de desinformació que en planteja l’ús generalitzat o els biaixos racials i de gènere que pot generar.

L’art i la ciència són dues disciplines en constant diàleg i intercanvi. Ambdues comparteixen un esperit de descoberta i experimentació. L’art s’impregna del món que l’envolta i, en una quotidianitat on la tecnologia i la ciència tenen un paper molt rellevant, inevitablement això transforma l’art. Però potser es planteja menys de quina manera poden les disciplines artístiques incidir en la ciència. Poden les pràctiques artístiques ser una font d’investigació per a la recerca científica?
 

El passat 21 de setembre es va presentar el Vagó de la Ciència, un nou laboratori de cocreació de divulgació científica i tecnològica on es tractaran temes d’interès per a la societat en què la recerca i la innovació són fonamentals. És tracta d’una iniciativa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i en la primera edició està dedicat a la salut mental, àmbit que centra també l’any temàtic del curs 2023-2024.
 

Cada mes d'octubre, el Centre Cívic Palmira Domènech del Prat de Llobregat s'apropa a la ciència de la mà de dones trencar l'escletxa de gènere que hi ha en aquestes professions. Enguany, el centre viatjarà cap al fons del mar per descobrir els misteris científics que amaguen els oceans. Sabíeu que aproximadament el 90% dels oceans no ha estat mai explorat? Aquest és només el punt de partida de tota una programació de xerrades i activitats dins el marc del Decenni dels oceans (2021-2030).

Ir arriba

Lectures

Un nou estudi publicat en Trends in Plant Science demostra que ChatGPT pot ajudar a formular preguntes científiques sobre plantes, tot i que les propostes són limitades, ja que no li dona molta rellevància al canvi climàtic o a la captura de carboni, en comparació amb el pes que sí té per a la comunitat científica. A més, no contempla aspectes com el context polític, estudis més recents o la necessitat de plantejar recerques multidisciplinàries. Tampoc no té en compte qüestions que requereixen una comprensió més profunda del món.

Ir arriba

Publicacions

L’estudi «La comunicación científica en España» és una iniciativa emmarcada en el projecte estratègic « Ciencia de la Comunicación Científica» de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). L’objectiu és analitzar l’estat actual de la comunicació científica a Espanya i identificar necessitats, espais i camps no coberts amb l’objectiu de dissenyar estratègies encaminades a millorar la qualitat i impacte de la comunicació científica al nostre país i assolir el desenvolupament d’una comunicació científica més eficaç, ètica i professional.

Ir arriba

Resum de premsa

En aquesta selecció de premsa hi podeu trobar notícies referents a l’actualitat científica i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. Així mateix, també veureu, al final, el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades. Us convidem a que no deixeu de fer-hi una ullada!

Ir arriba

Convocatòries

3Cat cerca projectes de podcast adreçats a pares i mares, a famílies, a la comunitat educativa o bé a públic infantil S3 (entre 0 i 7 anys) i/o X3 (entre 8 i 13 anys). Pel que fa a la temàtica, es prioritzaran els àmbits de ciència; continguts educatius i edutainment; curiositats del món que ens envolta; prescripció lectora, llibres i foment de la lectura; foment de la llengua i cultura catalanes; contes i rondalles; ficció sonora; educació afectivosexual; emocions, salut mental i mindfulness per a nens i nenes; 

Aquest premi promou l'elaboració de vídeos per part d'escolars i adults, d'entre trenta segons i dos minuts de durada, amb l'objectiu d'animar les noies a fer estudis de l'àmbit STEM (acrònim en anglès de science, technology, engineering and mathematics). Les propostes es poden presentar fins al 31 de desembre. La convocatòria, que es dirigeix a estudiants de secundària i a adults en general, preveu dues categories.  
 

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) convoquen l'Ajut de recerca Francesc Salvà i Campillo 2023, de recerca històrica i/o patrimonial sobre els diferents àmbits que configuren el patrimoni, la història i la cultura industrial, científica i tècnica de Catalunya (patrimoni moble, immoble i/o immaterial). Es tracta de la cinquena edició en què es continuarà donant suport d'una manera prioritària a investigadors/es joves.

Ir arriba

Agenda

[28 de setembre, Museu de Ciències Naturals de Granollers] 

[28 de setembre, Facultat de Ciències de la Terra UB]

[28 de setembre, Universitat Autònoma de Barcelona] 

[Del 28 d’octubre al 14 de gener 2024, CaixaForum Barcelona] 

[30 de setembre i 1 d’octubre, Biblioteca Collserola - Josep Miracle]

[Fins a l’1 d’octubre, múltiples localitzacions]

[Octubre, Centre Cívic Palmira Domènech del Prat de Llobregat]

[5 d'octubre, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

[7 d'octubre, Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona]

[Del 18 octubre al 17 de març de 2024, CCCB]

[Del 8 d’octubre al 10 de juny, Museu de la Ciència CosmoCaixa]

[9 d’octubre, Facultats de Física i Química UB] 

[12, 13 i 14 d'octubre, DHUB Barcelona]

[Del 16 al 20 d’octubre, Universitat Autònoma de Barcelona]

[23 i 24 d’octubre, Parque de las Ciencias de Granada]

[16 novembre, Ateneu del Raval]

[16 Novembre, Institut d’Estudis Catalans]

[Fins el 7 de gener, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram