Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 62 (setembre 2023) - #62

Notícies

Cicle «Oceàniques» dins l’octubre Ada Lovelace [+]

Cada mes d'octubre, el Centre Cívic Palmira Domènech del Prat de Llobregat s'apropa a la ciència de la mà de dones trencar l'escletxa de gènere que hi ha en aquestes professions. Enguany, el centre viatjarà cap al fons del mar per descobrir els misteris científics que amaguen els oceans. Sabíeu que aproximadament el 90% dels oceans no ha estat mai explorat? Aquest és només el punt de partida de tota una programació de xerrades i activitats dins el marc del Decenni dels oceans (2021-2030).



Aquest cicle tindrà lloc del 5 al 26 d’octubre i les propostes comptaran amb la participació de científiques referents com la Marta Estrada, una de les primeres dones espanyoles en formar part d’una expedició científica a l’Antàrtida. Juntament amb la María i la Iris, biòlogues al capdavant del Projecte Velella, estaran presents en una taula rodona que analitzarà com ha estat l’evolució del paper de la dona a la ciència oceànica en els últims anys.


La Laia Ribas, biòloga marina i investigadora experta en aqüicultura i la Sandra Uve, escriptora i divulgadora científica sobre el rol de les dones en la ciència, protagonitzaran un diàleg científic i literari sobre llegendes i mites dels oceans.

L’Anna Sànchez Vidal, oceanògrafa especialitzada en estudiar la presència de microplàstics a les costes catalanes, durà a terme una xerrada al voltant de la possibilitat de que aquests residus acabin en el nostre estomac.

L’Esther Garcés, oceanògrafa de l’Institut de Ciències del Mar que serà aquesta vegada qui resolgui els dubtes plantejats per la ciutadania al Pregunta a una científica.
 

A més, durant una jornada en concret, totes aquelles persones que ho vulguin gaudiran d’una experiència amb ulleres de realitat virtual on podran veure la biodiversitat marina que ens rodeja amb el suport de l’equip d’Odicean.
 

Aquí pots consultar tota la programació del cicle Octubre Ada Lovelace 2023: Oceàniques.
 

Ada Lovelace

L'Ada Lovelace va ser la primera programadora d'ordinadors de la història, ja que va crear un algoritme destinat a ser processat per una màquina molt abans que existissin els ordinadors.

La segona setmana d'octubre se celebra internacionalment l'Ada Lovelace Day, un dia per visibilitat el treball de les dones en la ciència, les matemàtiques, la tecnologia i l'enginyeria. Per això, a la Palmira volem celebrar l’Octubre Ada Lovelace! I ho fem dedicant el mes d’octubre a conèixer més de prop els misteris de la ciència i la tecnologia de la mà de dones que treballen en aquest àmbit per posar el nostre gra de sorra per trencar l'escletxa de gènere que hi ha en aquestes professions.


Divulgació científica la Centre Cívic Palmira Domènech

En aquest projecte, engegat l'any 2020, la divulgació científica també s'apropa a la ciutadania de la mà del «Pregunta a una científica», on poden dubtes científics amb professionals del sector.



Font: Centre Cívic Palmira Domènech

 

Boletín: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Número de boletín: Núm. 62 (setembre 2023)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram