Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 63 (octubre 2023) - #63

Recursos

L’excel·lència i la innovació en la divulgació científica [+]

«Castells de Ciència», «Desafío Quí-Bot-H20», «Desafíos del Océano: científicas al Mando», «Dinosaurios: una historia de supervivència», «Gara y la energía que nos rodea», «Geovacui», «Maldita Educa», «MurCIENCIA» i «Picaduras de conocimiento» són els nou projectes seleccionats de la darrera «Convocatòria d’ajuts per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació» que han destacat en algun dels criteris utilitzats en l’avaluació, com són: objectius, impacte, originalitat, formats, públics, valors, etc. I que ja podeu consultar en aquest recull.



L’objectiu d’aquesta selecció és posar en valor la qualitat dels projectes finançats així com servir d’inspiració per a aquelles entitats que vulguin engegar activitats de divulgació de la ciència, la tecnologia i la innovació.
 

Per a cada un dels projectes s’ha elaborat una fitxa que podeu consultar al document i que s’estructura en tres apartats: Descripció de l’acció; Factors d’innovació i excel·lència, i Recomanacions. També incorpora informació pràctica amb el pressupost total aproximat de l’activitat i el web del projecte, a més dels seus aspectes destacats com a pràctica innovadora.
 

  • Castells de Ciència, neix amb la voluntat de fer divulgació científica a partir d’un fenomen cultural multitudinari, arrelat al territori i reconegut internacionalment, com son els castells, declarats Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per la Unesco en 2010.
     

  • Desafío Quí-Bot-H2O, un projecte d’investigació en innovació docent i divulgació científica que uneix dues disciplines amb elevat potencial de futur i elevada demanda de professionals a la nostra societat: química i programació.
     

  • Desafíos del océano: científicas al mando és una mini sèrie documental de sis capítols de 15 minuts de durada cada un per donar a conèixer la investigació que dones científiques de les institucions que pertanyen al CEI Campus do Mar desenvolupen al voltant de temes candents de l’actualitat en les ciències marines a escala global, i que constitueixen desafiaments de futur per als oceans, el planeta i la humanitat.
     

  • Dinosaurios: una historia de supervivencia és un projecte immersiu (pel·lícula fulldome per a planetaris i dispositius de realitat virtual).

  • Gara y la energía que nos rodea és un projecte expositiu que a la vegada funciona com a recurs dirigit a un públic no especialitzat.
     

  • El projecte Geovacui s’ha desenvolupat al llarg de dues edicions, com Geovacui: societats rurals en territoris buits i potencialitat productiva i Geovacui-2: ciència ciutadana i iniciatives de cooperació contra el despoblament en àrees rurals.
     

  • Maldita Educa: herramientas contra la desinformación para colectivos vulnerables és un projecte de formació a formadors per a lluitar contra la desinformació i fomentar el pensament crític i la cultura científica.
     

  • MurCIENCIA s’ha convertit en una proposta consolidada de turisme dins de la regió de Múrcia. Aquest projecte de turisme científic va néixer com una iniciativa per explotar l’interès cultural de la ciutadania murciana i visitants des d’una perspectiva completament nova.
     

  • Picaduras de conocimiento és un projecte de ciència ciutadana que pretén reclutar un equip de caçadors d’artròpodes per a la recollida de mostres de paparres i puces i la configuració d’una investigació per avaluar com el canvi climàtic podria influir en la proliferació d’aquestes espècies.
     

Per tal d’obtenir més informació de la resta de projectes finançats es pot consultar la plataforma Divulgateca, on es recopila la informació més rellevant sobre les activitats realitzades en el marc de la Convocatòria, agrupada en tres grans categories: Projectes, Recursos i Estudis. Es tracta d’un portal accessible a tot el públic amb l’objectiu de fomentar l’accés obert i l’aprofitament de recursos.


Font: FECYT 
 

Boletín: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Número de boletín: Núm. 63 (octubre 2023)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram