Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 63 (octubre 2023) - #63
Ir arriba

Notícies

Pessics de Ciència és el projecte de divulgació científica del Centre Cultural Sant Josep de l’Hospitalet de Llobregat. Va néixer l’any 2003 i enguany se celebren els vint anys d’aquesta iniciativa pionera que s’ha convertit en un referent indiscutible de la divulgació científica de proximitat a casa nostra, i ha comptat amb la col·laboració d'una comunitat de científics de primer nivell. Per a celebrar-ho han convocat una programació especial durant el mes de novembre. Volem felicitar-los i agrair-los la gran tasca realitzada. Per molts anys Pessics!

L’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) compta des d'aquest curs amb noves instal·lacions dedicades a la divulgació científica i a la tecnologia: es tracta del TechLab Manresa, un espai obert tant a la comunitat UPC com a la resta de la comunitat educativa i a la ciutadania. L’objectiu principal és divulgar la ciència i la tecnologia de manera lúdica i crear vocacions en l'àmbit de l'enginyeria entre el jovent, especialment entre noies i dones per ajudar a reduir la bretxa de gènere en aquest camp.

Érem oceà, som aigua. Aigua que sent, vibra, recorda, crea, canta i escriu. La literatura oceànica és un dels grans tresors de la imaginació col·lectiva, un profund registre del que els mars ens han ensenyat. Enguany el festival de literatura Kosmopolis 23 (CCCB) s’acosta al gran tresor de la literatura oceànica per recuperar històries mil·lenàries i també per actualitzar tot el que el mar ens continua inspirant en la novel·la, la poesia, l’assaig, les performances, el cinema i el cant.
 

MusicData UPC és un programa cultural innovador centrat a promoure la reflexió sobre l'impacte dels sistemes algorítmics en el sector musical digital. Amb aquest objectiu, s'han programat una sèrie de sessions que combinaran les actuacions musicals en viu amb tallers, conferències i debats. El programa reunirà dones del món de la tecnologia i la cultura, i s'abordarà el debat sobre ètica i tecnologia.

 

La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves. Enguany, la Generalitat de Catalunya impulsa la commemoració de l’Any Joan Oró, amb motiu del centenari del naixement del bioquímic Joan Oró i Florensa. Enguany, l’edició tindrà lloc del 10 al 19 de novembre.

 

Ir arriba

Lectures

La Blanca i l'Aventura Digital dels Nens Protegits és el nou conte sobre ciberseguretat per a infants que publica el programa Internet Segura. El conte explica qüestions bàsiques de seguretat en línia, tant als nens i les nenes com a les seves famílies. També transmet als lectors, adults i joves, la importància de parlar a la llar de quins són els condicionants d'una activitat segura a la xarxa.
 

Ir arriba

Publicacions

L’expansió de la comunicació científica requereix una anàlisi exhaustiva de quins objectius s’assoleixen, a qui s’arriba i quin impacte té. El treball «La regla infalible de los 5 pasos: Guía para evaluar proyectos de comunicación científica y public engagement» vol ser una eina pràctica per dissenyar plans d’avaluació significatius. La guia recull l’experiència de referents nacionals i internacionals i bibliografia en la matèria. A més d’oferir consells pràctics en 5 passes.
 

Promogut per la Fundació Congrés de Cultura Catalana per a la Xarxa Vives d’Universitats en el marc de la revista Pensem, recuperem l'«Estudi sobre divulgació de la recerca» publicat el 2022 i que té la finalitat d’aprofundir en els nous reptes de la divulgació de la recerca. L’objectiu és aportar llum sobre els recursos i les limitacions que te aquest àmbit d’activitat de la recerca, que cal considerar fonamental si volem que la recerca tingui un retorn a la societat també en forma de coneixement.

Ir arriba

Recursos

«Castells de Ciència», «Desafío Quí-Bot-H20», «Desafíos del Océano: científicas al Mando», «Dinosaurios: una historia de supervivència», «Gara y la energía que nos rodea», «Geovacui», «Maldita Educa», «MurCIENCIA» i «Picaduras de conocimiento» són els nou projectes seleccionats de la darrera «Convocatòria d’ajuts per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació» que han destacat en algun dels criteris utilitzats en l’avaluació, com són: objectius, impacte, originalitat, formats, públics, valors, etc. I que ja podeu consultar en aquest recull.

Ir arriba

Resum de premsa

En aquesta selecció de premsa hi podeu trobar notícies referents a l’actualitat científica i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. Així mateix, també veureu, al final, el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades. Us convidem a fer-hi una ullada!
 

Ir arriba

Convocatòries

Els ajuts es destinaran a la realització de projectes, activitats o iniciatives innovadores que apropin el coneixement científic i tecnològic a la ciutadania, fent especial atenció als beneficis socials que es deriven de l’aplicació del coneixement. L’objectiu és fomentar i enfortir la divulgació científica en català, tot potenciant especialment el talent jove i les propostes audiovisuals. En aquesta edició es farà especial atenció a les propostes que tinguin un impacte en l’àmbit rural a Catalunya.

Oberta la convocatòria per optar al programa d’excel·lència de la Fundació Catalunya La Pedrera, adreçat a estudiants de 4t d’ESO amb talent i inquietud per la a recerca amb l’objectiu de fomentar les vocacions científic i tecnològiques. Durant tres anys els alumnes seleccionats tenen l’oportunitat d’experimentar la recerca en primera persona. Volem un món on tots els joves tinguin l’oportunitat de desenvolupar al màxim el seu talent impulsant les seves vocacions.
 

Ir arriba

Agenda

[Fins al 29 d’octubre, universitats catalanes]

[30 de novembre i 1 de desembre, Universitat de Saragossa]

[Del 26 d’octubre al 2 de juny de 2024, Museu de la Ciència CosmoCaixa]

[26 i 27 d’octubre, Fira Sabadell]

[Del 26 al 29 d’octubre, CCCB]

[30 d’octubre, 6, 13 i 27 de novembre, Residència d’Investigadors]

[30 d'octubre, 6, 13, 20 i 27 de novembre, Biblioteques de Barcelona]

[8 de novembre, Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona RACAB]

[8 i 22 de novembre, 13 de desembre, Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea]

[Del 10 al 19 de novembre, múltiples localitzacions]

[Del 13 al 15 de novembre, Paris]

[14 de novembre, Museu de Ciències Naturals de Barcelona]

[24 de novembre, Jardí Botànic de Barcelona]

[30 de noviembre y 1 de diciembre, Red UCC+I, Universidad de Zaragoza]

[Fins el 17 de març de 2024, CCCB]

[Fins el juny de 2024, Castell del Cambrer de Reus]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram