Butlletí l'Aparador
27 de setembre de 2022 - #182

Materials d'interès

CNMC: accés als diners en efectiu

La Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) ha realitzat un estudi sobre la retirada d'efectiu en caixers automàtics per a col·laborar a evitar el risc d'exclusió financera que sofreixen principalment els habitants de zones rurals a Espanya i alguns col·lectius, com les persones de major edat.

Per a fer-nos una idea de les persones que podrien ser considerades en risc d'exclusió financera, podem atendre, entre d'altres als següents fets:

  • L'1 % de la població de la província de Barcelona està en situació de vulnerabilitat quant a l'accés a efectiu per no tenir un punt per a retirar efectiu a menys de 5 quilòmetres del seu municipi, segons un estudi del Banc d'Espanya.
  • El 34 % dels municipis de Barcelona no tenen caixer automàtic.

A més, els municipis on no hi ha caixer es caracteritzen per tenir, en el seu conjunt, una densitat mitjana de població molt inferior a la mitjana nacional i un major pes de la població major de 65 anys.

La CNMC recomana un seguit de mesures per a lluitar contra l'exclusió d'accés a efectiu:

  • Desenvolupar un marc normatiu específic per als serveis de «cashback» i «cash-in-shop» que incentivi el seu ús.
  • En el cas que les Administracions Públiques decideixin procedir a la instal·lació de caixers automàtics mitjançant procediments de contractació pública i de concessió de subvencions davant l'absència d'altres alternatives, el seu disseny ha de, en tot cas, fomentar la competència, per a aconseguir així els millors resultats per als ciutadans. Es recomana que aquestes mesures siguin pro-competitives, no expulsin a la iniciativa privada i segueixin les recomanacions de la CNMC sobre contractació pública i ajudes públiques

Més informació

Boletín: L'Aparador
Número de boletín: #182 - 27 de setembre de 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Suport a les Polítiques de Consum

Gerència de Serveis de Salut Pública i Consum
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública

Passeig Vall d'Hebron, 171 Llars Mundet - Ed. Serradell
08035 Barcelona
Tel. 934 022 143
Fax 934 049 193
sspc.laparador@diba.cat
web de consum