Butlletí TTT - gener 2023 - Competències digitals

El projecte transformador

L’impuls d’un ecosistema viu i autogestionat de la indústria digital Vallès Oriental

MogentTIC és una iniciativa pública supramunicipal per a la promoció de l’ocupació en el sector de la industria digital.

Aquesta iniciativa està impulsada pels ajuntaments de Cardedeu, La Roca del Vallès, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor i Cànoves i Samalús. Es troba emmarcada dins del programa TTT (Talent Treball i Tecnologia) de la Diputació de Barcelona i s’orienta a la millora de les competències digitals de les persones, la incorporació de talent tecnològic a les empreses de la indústria digital 3.0 (màrqueting, webs, apps, venda en línia, big data...) i al foment de col·laboracions entre empreses i professionals del sector. 


La iniciativa es desplega en tres línies d’intervenció prioritària:

  • Fomenta la disponibilitat i l’atracció de perfils digitalment competents mitjançant el desenvolupament competencial en eines TIC: Laboratori 3.0.
  • Capacita a persones en competències digitals avançades: Escola de programació MogentTIC.
  • Impulsa una xarxa de talent vinculat a les tecnologies per tal de potenciar la visibilitat de negocis que desenvolupen la seva activitat en el de la indústria digital 3.0 per fomentar sinèrgies entre les empreses i els professionals: XARXA 3.0.

Difícilment seria possible un desenvolupament competencial en eines TIC si no hi ha una sensibilització prèvia entre la població que necessita/vol millorar l’ocupabilitat (ja sigui per trobar una feina o per assolir feines de major reconeixement en el mercat) i consisteix fonamentalment, en: 

  • Facilitar un programa formatiu progressiu: introducció a eines TIC, cursos d’especialització en l’ús d’eines ja creades, cursos que possibilitin crear noves eines.
  • Oferir formacions online tenint com a referència un espai físic proper geogràficament per gestionar riscos d’abandonament (CSETC-Centre de Suport empresarial i Tecnològic de Cardedeu).
  • Trencar la creença que “no tothom pot desenvolupar-se professionalment en el sector TIC” i/o actituds com “ja no tinc edat”.

Per tal de millorar les competències digitals de la ciutadania va caldre facilitar l’accés al programa i la millora de la usabilitat de les eines, especialment les del Laboratori d’ocupació 3.0 i l’Escola de Programació, posant a l’abast de la població, píndoles formatives en format autoaprenentatge en línia d’introducció a les eines TIC, com a pas previ, per accedir a l’oferta formativa del CSETC i de l’Escola de Programació MogentTic i obrint els canals tradicionals d’arribada a les persones en situació d’atur o amb voluntat/necessitat de millorar professionalment (Biblioteca, punts d’atenció municipal, Joventut, gremis…).

CSETC-Centre de Suport empresarial i Tecnològic de Cardedeu

Finalment, a través de la Xarxa 3.0 s’han dut a terme les següents accions: 

  • Creació d’un cens de negocis del territori MogentTic vinculats al món digital.
  • Elaboració d’un mapa de la situació dels negocis com a punt de referència per co-construir un pla de promoció al sector per permeti, entre d’altres, acollir persones que es formin en l’Escola de Programació MogentTic. 
  • Incorporació del l’espai Xarxa 3.0 en el portal web de MogentTic, i s’han generat 2 grups de comunicació a les xarxes (telegram i whatsapp) com a via per mantenir el cens dels negocis del sector digital del territori i facilitar l’intercanvi d’ofertes i demandes de cooperació.

Aquesta iniciativa ha estat molt encertada donada la necessitat d’interacció i cooperació entre les empreses locals del sector digital que ja era palesa en la majoria d’empreses i que ens van manifestar.
 

Manel Cortés, director del Centre de Suport Empresarial i Tecnològic de Cardedeu (CSETC)

Boletín: Treball, talent i tecnologia
Número de boletín: #5 - Butlletí TTT - gener 2023 - Competències digitals

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme

Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
smt.ttt@diba.cat
Treball, talent, tecnologia
Butlletins anteriors

 

Youtube