Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2020 - #105

Urbanisme

Lliurat l’estudi sobre l’estat de desenvolupament i viabilitat del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal d’Avinyonet del Penedès

El treball analitza la viabilitat d’un planejament urbanístic redactat en plena expansió econòmica, amb grans expectatives de creixement.

Amb l’objectiu de valorar l’estat de desenvolupament i viabilitat del POUM vigent, aprovat el 2005, l’estudi aborda en primer lloc l’anàlisi de diferents factors, com són el grau d’execució del planejament urbanístic i dels instruments de gestió urbanística del municipi, la concordança amb les directrius del planejament territorial, l’estat de desenvolupament dels sistemes i les infraestructures de serveis, l’impacte paisatgístic i la relació amb el paisatge que tenen els assentaments urbans, o la xarxa de camins i infraestructures de mobilitat. L’anàlisi incorpora també un avaluació de la viabilitat econòmica i financera dels polígons i sectors programats en el sòl urbà no consolidat i en el sòl urbà delimitat del municipi.

Aquesta anàlisi exhaustiva possibilita una diagnosi acurada de la situació actual en cadascun dels nuclis de població que conformen la trama funcional del municipi d’Avinyonet del Penedès, i la posterior proposta d’alternatives d’actuació al voltant de cinc eixos:

- Creixement dels nuclis. Establint una estratègia de priorització de la compleció del teixit urbà i delimitació de polígons d’actuació o plans de millora urbana per davant de nous sectors en sòl urbanitzable.

- Travessies urbanes i tractament de l’espai públic. Proposant l’ordenació de trams de carretera dins dels nuclis, que segreguin recorreguts pels vianants, augmentin la seguretat viària i millorin el paisatge urbà.

- Estructura de camins i vertebració del territori. Potenciant els camins com a connectors entre nuclis urbans

- Regulació del sòl urbà. Adequant-la a la realitat i necessitats actuals del municipi.

- Avaluació econòmica de la viabilitat dels sectors de les alternatives d’ordenació proposades. Per tal de possibilitar el seu desenvolupament.

A l’estudi es conclou que el model de creixement previst en l’actual POUM no es correspon a l’estratègia assignada pel planejament territorial, i que l’abast de les intervencions necessàries per ajustar el planejament urbanístic motiven que l’instrument de planejament per abordar aquests canvis garanteixi un treball conjunt i interdisciplinari que abordi globalment les qüestions urbanístiques i alternatives plantejades.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #105 - Desembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua