Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2020 - #105

Urbanisme

El Servei d’Urbanisme va participar el passat quinze de desembre a les segones Jornades d’urbanisme i gènere, 15 anys d’experiències

L’auditoria urbana de gènere i salut (AUGiS) del POUM d’Olesa de Montserrat a debat en la taula rodona sobre experiències d’urbanisme feminista als pobles.

La GSHUA va participar el passat 15 de desembre en la primera de les jornades de tres dies de durada organitzades per Zaida Muxí, Col·lectiu Punt 6 i amb el suport de la Diputació de Barcelona, com a segona edició de la jornada "Urbanisme i gènere. Una visió necessària per a tothom", commemorant el quinzè aniversari de la seva celebració.

La jornada pretenia reflexionar, compartir i avaluar els avanços de l’urbanisme feminista des del 2005, per visibilitzar els reptes pendents i consensuar noves maneres d’abordar-los, per integrar definitivament els seus principis bàsics en la pràctica urbanística local.

El Servei d’Urbanisme va exposar la experiència del POUM d’Olesa de Montserrat, com a projecte pilot en la triangulació dels conceptes “urbanisme, salut i gènere”, mitjançant la lectura transversal en clau “salut” de la metodologia proposada per Col·lectiu Punt 6 en la seva Auditoria Urbana de Gènere. 

La experiència s’emmarca en la tasca que el servei d’urbanisme desenvolupa en el grup de treball transversal corporatiu d’Entorn urbà i salut, que promou i fomenta entorns urbans saludables, però a més a més, s’aproxima a la mirada de gènere des del convenciment de l’ús diferenciat de l’entorn, segons el rol “de gènere” que es desenvolupa dintre de la societat.

L’AUGiS per l’elaboració de propostes i criteris pel POUM finalitza en el document per aprovació inicial, amb una proposta metodològica pionera que caldrà posar a prova en d’altres territoris per comprovar la seva viabilitat, però que ha permès impregnar dels conceptes de gènere i salut, la totalitat dels continguts del document de planejament.

Finalment s’avaluen les propostes del POUM des d’aquesta doble perspectiva localitzant les actuacions a potenciar pel seu impacte positiu en clau gènere i salut sobre les persones, però també subratllant els punts d’alerta, o aquelles actuacions que convindria reconduir de cara al document per aprovació provisional, per garantir un POUM veritablement feminista i saludable.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #105 - Desembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua