Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Maig 2021 - #107

Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil

L’Oficina d’Activitats lliura a sis ajuntaments el Document Únic de Protecció Civil

El document s'ha lliurat a Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja, Bigues i Riells, Calonge de Segarra, Vallbona d’Anoia i Lliçà d’Amunt.

El Document Únic de Protecció Civil, (DUPROCIM) és un treball que estableix el marc orgànic i funcional per prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns i donar resposta adequada a possibles situacions d’emergència al municipi. El Pla està sota responsabilitat de l’alcalde i garanteix la integració d’aquestes actuacions amb el sistema autonòmic de protecció civil.

El document determina la planificació de la protecció civil en l’àmbit municipal i ha d’incloure tots els riscos que l’afectin, d’acord amb els diferents plans i amb l’estructura i el contingut mínim que defineix la normativa que els regula. 

A Monistrol de Calders el DUPROCIM inclou riscos territorials, a més dels riscos d'incendi forestal, inundacions, nevades, sismes i ventades. A Sant Quirze Safaja també s'ha incorporat el risc químic, incendis forestals, inundacions, nevades, sismes i ventades. A Bigues i Riells, a més del risc territorial bàsic, els riscos per incendis forestals, químic, inundacions, nevades, sismes i ventades. A Calonge de Segarra, el pla inclou els riscos territorials, així com els riscos d'incendis forestals,  nevades, sismes, transport de mercaderies perilloses, aeronàutic i ventades. A Vallbona d’Anoia, el pla inclou riscos territorials, incendis forestals, nevades, inundacions, sísmic i ventades. Finalment a Lliçà d’Amunt, el pla contempla riscos territorials, incendis forestals, inundacions, transport de matèries perilloses, nevades, sismes i ventades.

Aquests plans de protecció civil s’hauran d’aprovar els respectius plenaris municipals i sotmetre’s a informació pública. Posteriorment hauran de ser homologats per la Comissió de protecció civil de Catalunya, organisme de la Generalitat de Catalunya. Un cop homologats, els municipis hauran de realitzar les actuacions d’implantació, actualització i revisió i implicaran, principalment, sessions formatives al personal tècnic i polític que configuri els diferents grups d’actuació, com el comitè d’emergències, grups locals d’avisos a la població, gabinet d’informació municipal o coordinador municipal de l’emergència, entre d’altres, a més de simulacres i campanyes d’informació a la població.

El DUPROCIM incorpora en un únic document que conté informació sobre l’organització municipal, l’anàlisi dels riscos que hi pugui haver, els elements i àrees vulnerables o de més afectació que hi ha al municipi, així com els procediments operatius per risc. També conté fitxes d’actuació per a cadascun d’ells amb cartografia específica i un directori telefònic, el catàleg de mitjans i recursos que es disposa així com consells d’autoprotecció adreçats a la població.

En la redacció dels documents s’ha seguit la Guia metodològica per a la redacció, l’homologació i la implantació del DUPROCIM publicada per la GSHUA i s’ha incorporat la capa de protecció civil al SITMUN - Sistema d'Informació Territorial Municipal de la Diputació de Barcelona, definida també per la GSHUA, on cada municipi pot consultar la cartografia del seu DUPROCIM.

 

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #107 - Maig 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua