Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2021 - #108

Habitatge

Càpsula sobre “L'aplicació local del recàrrec sobre l’IBI dels habitatges desocupats amb caràcter permanent”

El document parteix del grup de treball format de Mataró, Olesa de Montserrat, Palau-solità i Plegamans, Sitges i Vic i ha comptat amb la col·laboració de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona

Des de l'any 2004 la Llei reguladora de les hisendes locals contemplava un recàrrec als immobles urbans d'ús residencial desocupats amb caràcter permanent. Aquest recàrrec, però, estava condicionat a un desenvolupament reglamentari que durant anys no s'havia aprovat. L'any 2019 es va aprovar el Reial Decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, que modificava el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals i permetia acollir-se a la normativa autonòmica sectorial d'habitatge en la definició dels habitatges buits.

Des de llavors, l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona han rebut moltes consultes d’ens locals relacionades amb l’aplicació d’aquest recàrrec, sobretot centrades en qüestions relatives  al marc jurídic i operatiu (procediment, models, etc..). Aquest fet posava de relleu d’una banda, la diversitat normativa tant en la sectorial d’habitatge d’àmbit autonòmic, com en la normativa fiscal estatal d’hisendes locals, i de l’altra, la falta de recursos dels ens locals per reflexionar sobre el tema des d’un punt de visita integral jurídic, estratègic i operatiu.

Per donar resposta a tots aquests dubtes, analitzar les experiències existents, i definir criteris pràctics i transferibles als ens locals interessats en la matèria, l’Oficina d’Habitatge ha redactat una nova càpsula sobre “L'aplicació local del recàrrec sobre l’IBI dels habitatges desocupats amb caràcter permanent”. 

En aquest document s’analitza, des d’un punt de vista pràctic, la normativa d’aplicació d’aquest recàrrec (regulat l’art 72.4 del Text Refós de la Llei d’Hisendes Locals), els indicis de desocupació a considerar, les fases de la tramitació i model d’expedient administratiu, la creació i contingut del registre municipal d’habitatges desocupats amb caràcter permanent, així com altres aspectes rellevants amb l’objectiu de facilitar als ens locals l’aplicació i gestió del recàrrec sobre la quota líquida de l’IBI dels habitatges desocupats per més de 2 anys.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #108 - Juliol 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua