Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2021 - #108

Urbanisme

L’Ajuntament de Tavèrnoles rep la Diagnosi Estratègica per la urbanització Fussimanya

L’Estudi analitza de manera detallada els antecedents, l’estat actual de la urbanització i determina les possibles estratègies d’adequació per tal d’assolir la seva regularització.

La urbanització Fussimanya, ubicada a l’extrem septentrional del municipi de Tavèrnoles, se situa a la ribera del Ter sobre terrenys de topografia abrupta i envoltada per l’Espai natural Guilleries-Savassona.

L’àmbit és fruit d’un procés d’urbanització iniciat a la dècada dels anys 70 al marge de cap instrument de planejament ni de gestió urbanística en sòls d’origen rústic que foren venuts, per construir habitatges inicialment destinats a primera residència i posteriorment a segona residència. D’aquest procés d’implantació irregular en el territori avui se’n deriven els actuals dèficits i problemàtiques. Així doncs, l’objecte d’aquest estudi és cercar fórmules que permetin completar la urbanització i els serveis bàsics que resten pendents per tal d’assolir la regularització d’aquest teixit residencial de baixa densitat.

Actualment, la urbanització té una superfície de 209.832 m² i està formada per 88 parcel·les residencials, un restaurant i una fàbrica d’embotits. EL POUM de 2015 classifica aquest àmbit com a sòl urbà no consolidat i delimita, pel seu desenvolupament el Polígon d’Actuació Urbanística 1, on es proposa una reparcel·lació pel sistema de compensació bàsica.

Amb el treball lliurat a l’ajuntament, s’ha elaborat una anàlisi i diagnosi dels principals aspectes relatius al planejament urbanístic i territorial, la realitat socioeconòmica, l’estat i cobertura dels serveis, l’estructura de la propietat, la situació jurídica de les finques així com una anàlisi ambiental i dels riscos naturals i tecnològics potencials.

En l’apartat propositiu, el treball planteja tres possibles estratègies a implementar: les dues primeres amb l’objectiu comú de completar el desenvolupament de l’àmbit fins que les parcel·les assoleixin la condició de solar, i una tercera alternativa que es decantaria per la desclassificació, propòsit oposat a les estratègies anteriors.

Finalment, el document estableix una comparativa d’aquestes alternatives que permet valorar els avantatges i inconvenients de cadascuna d’elles per tal que l’Ajuntament disposi de la informació necessària per consensuar una proposta definitiva per la seva posterior implementació.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #108 - Juliol 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua