Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2021 - #108

Urbanisme

L'Ajuntament de Calella rep el document que estudia les directrius urbanístiques de canvi d’ús dels locals comercials i pensions

L’estudi lliurat ha d’orientar les estratègies municipals d’intervenció en l’àmbit del carrer Jovara de Calella amb l’objectiu d’obtenir habitatge social.

Com en molts indrets de Catalunya, al municipi de Calella hi ha una forta demanda d’habitatge social i assequible, adequat a la capacitat econòmica de la població, especialment el destinat a gent gran i joves.

L’ajuntament, conscient d’aquest fet, estudia diverses estratègies per donar resposta a aquesta necessitat. Una d’elles és aconseguir habitatge social amb el canvi d’ús d’actius potencials com són els locals buits de plantes baixes d’edificis residencials, i les pensions obsoletes.

El document lliurat proposa eines i alternatives per facilitar aquest procés, estudiant des del punt de vista urbanístic les possibilitats d’ obtenció d’habitatge social a partir del canvi d’ús. Així, l’estudi proporciona una anàlisi i diagnosi del context territorial i municipal, estudiant els aspectes socioeconòmics, les finances municipals, la situació de l’habitatge, els establiments turístics i les determinacions del planejament territorial i urbanístic municipal amb incidència a l’àmbit. L’anàlisi se centra específicament a l’estat actual del carrer Jovara, parant atenció a l’encaix urbà amb el nucli, l’estructura i tipologies principals de les edificacions, el patrimoni arquitectònic, l’estructura de la propietat, l’ús de les plantes baixes i especialment aquelles edificacions en situació de volum disconforme amb el planejament, que poden presentar major dificultat de transformació.

Amb les dades de l’anàlisi, es confecciona una diagnosi que permet copsar les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats que planteja el procés de canvi d’ús de locals buits i pensions obsoletes de l’àmbit.

La segona fase del treball planteja les alternatives d’actuació, sempre tenint en compte la normativa d’aplicació, especialment la normativa sectorial d’habitatge. Les alternatives s’estructuren a partir de tres aspectes: els canvis necessaris en el planejament urbanístic municipal vigent per possibilitar el canvi d’ús en habitatges socials, les intervencions constructives en funció de la realitat física de cada tipologia d’establiment i la seva valoració econòmica, i, finalment, el règim de tinença i càrregues de les transformacions.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #108 - Juliol 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua