Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2021 - #108

Cursos i jornades

El passat 28 de maig, l’Oficina d’Habitatge va organitzar la jornada “Cooperatives d’habitatge en cessió d’ús. L’impuls municipal”

La jornada es va celebrar en format webinar i va comptar amb la participació d’una vuitantena de persones interessades en apostar per aquest model alternatiu d’accés a l’habitatge.

L’objectiu principal de la sessió era presentar dos documents de suport pels ens locals que vulguin apostar per aquest model alternatiu d’accés i tinença de l’habitatge que ha publicat l’Oficina d’Habitatge i una guia publicada per la cooperativa Celobert a la qual la Diputació de Barcelona ha donat suport.

En el primer bloc de la jornada es van presentar les tres publicacions. La primera publicació que es va presentar va ser el manual “Coproducció d’habitatges a Catalunya: orientacions per al món local”. És una publicació de caire acadèmic elaborada per l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) vinculat a la UAB, en la que s’analitzen les iniciatives de coproducció i gestió participativa d’habitatges sorgides darrerament a Catalunya. La segona publicació presentada va ser el manual “Habitatge cooperatiu en cessió d’ús: eines i criteris per a la seva implementació a escala municipal”. És una publicació de producció pròpia de caràcter pràctic i aplicat que vol servir de guia pels ens locals interessats en promoure cooperatives en cessió d’ús. Finalment es va presentar la guia “Facilitar l’accés al sòl a cooperatives des de l’administració”, un document elaborat per la cooperativa Celobert amb el suport de la Diputació de Barcelona on s’expliquen els mecanismes per cedir sòls públics per a la provisió d’habitatge assequible per part de cooperatives d’habitatge en cessió d’ús o per facilitar l’accés d’aquests projectes a sòl i patrimoni privat.

El segon bloc de la jornada va consistir en una taula rodona d’experiències municipals en la qual responsables polítics i tècnics municipals de la demarcació de Barcelona van compartir les experiències impulsant aquest model. L’Ajuntament de Manresa hi va intervenir per presentar un projecte d’habitatge cooperatiu i intergeneracional amb l’entitat La Raval que implica la rehabilitació d'una part del barri antic. També hi va prendre part l’Ajuntament de Caldes de Montbui, que prepara dos concursos públics per la cessió de l’ús d’un solar municipal, un pel projecte arquitectònic per a la promoció de 23 habitatges cooperatius i un altre per escollir el projecte de convivència. Finalment es va exposar l’experiència de l’Ajuntament de Castellar del Vallès, que treballen per implantar un projecte cooperatiu a través de la rehabilitació d’una masia en sòl no urbanitzable.

El sistema d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús es basa en l’organització cooperativa i sense ànim de lucre per a proveir habitatge als socis que conformen la cooperativa. Les publicacions presentades a la jornada així com altres materials de divulgació del model es poden trobar a la pàgina web de l’Oficina d’Habitatge.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #108 - Juliol 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua