Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2021 - #108

Cursos i jornades

Parcs eòlics i plantes solars fotovoltaiques: del procediment d'autorització a la implantació en el territori

El diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, ha inaugurat la jornada dirigida a càrrecs electes i personal amb responsabilitats en la gestió de les activitats regulades.

La jornada, seguida per prop de 150 inscrits, tenia per objectiu aprofundir en els procediments d'autorització dels projectes de parcs eòlics i plantes solars fotovoltaiques, tocant tots els aspectes: energètic, urbanístic i ambiental. Aquests tipus de projecte s’han incrementat des de l’any passat arran de l’aprovació d’un decret-llei que dona impuls a les energies renovables i modifica el procediment anterior per a la seva autorització i la capacitat d’actuació i de presa de decisions dels ens locals implicats.

En la presentació de la jornada, el diputat Pere Pons ha ressaltat que «des de la Diputació de Barcelona s’ha volgut donar suport als municipis davant d’aquests projectes que s’implanten al territori perquè, per la seva tipologia, tramitació i complexitat, molts no disposen de recursos tècnics per informar». De fet, durant el 2020, la Diputació va assessorar a nou municipis sobre l’avantprojecte i la idoneïtat de l’emplaçament de més d’una vintena de projectes d’aquestes característiques. Aquest assessorament es basa en com s’han d’aplicar els criteris per a la implantació de parcs eòlics i plantes solars fotovoltaiques que marca la llei i els procediments d’autorització. Concretament, s’analitza la documentació presentada per l’empresa i s’emet un informe que s’incorpora a la fase de consultes que realitza la Ponència d’energies renovables abans de la seva resolució. En l’informe, es fan les consideracions oportunes sobre els aspectes de competència municipal i sobre que es considera que haurà de contenir el posterior projecte. Aquest informe emès per la Diputació el tindrà en consideració la Ponència d’energies renovables, juntament amb els altres informes que han emès diferents departaments de la Generalitat o interessats, i resoldrà si és viable o no i l’abast que haurà de tenir el projecte.

Tot seguit, la jornada ha comptat amb les intervencions del cap d’Àrea d’Energies Renovables i Internacional de l’Institut Català d’Energia, Francesc Vidal; el cap del Servei de Projectes de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Antoni Sorolla; el subdirector general de Coordinació Urbanística, Xavier Rehues; el subdirector general d’Infraestructures Rurals, Antoni Enjuanes; i l’alcalde de Calonge de Segarra, Xavier Nadal. Els ponents han desgranat el procediment que segueixen els projectes de sol·licitud d’implantació de parcs eòlics i plantes solars fotovoltaiques així com les fases procedimentals i els diversos informes d’avaluació que són necessaris des de diferents Departaments de la Generalitat. També s’ha parlat de la diferència, a nivell d’impacte, dels parcs eòlics i de les plantes solars fotovoltaiques, de quin és el paper de la Ponència d’energies renovables i, finalment, de l’experiència municipal des del punt de vista de l’ajuntament, els propietaris dels terrenys implicats i el conjunt dels veïns.

En el torn de debat, hi ha hagut diverses intervencions demanant aclariments sobre temes de caire urbanístic i de procediment administratiu, que han estat ateses pels diferents ponents.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #108 - Juliol 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua