Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2021 - #109

Destacat

La Diputació participa activament en una nova edició del Rehabilita, enguany sota el lema ‘Si vols canviar el món, comença per casa teva’

El sector de l’edificació i les administracions públiques han reivindicat l’habitatge com a element essencial de l’estat del benestar, al mateix nivell que la salut o l’ensenyament al llarg de la Setmana de la Rehabilitació. La Gerència d’Habitatge, Urbanisme i Activitats de la Diputació de Barcelona (GSHUA) ha participat activament en els diferents actes d’una Setmana de la Rehabilitació que enguany ha tingut un relleu especial degut al desplegament dels fons Next Generation UE.

La Setmana de la Rehabilitació va començar el dia 27 d’octubre amb el lema ‘Si vols canviar el món, comença per casa teva’. Amb aquesta crida reivindicativa es presenta una nova edició del REhabilita, un esdeveniment anual que impulsa el Col.legi d’Aparelladors amb la col.laboració de diverses administracions i actors del sector de la construcció i que té per objectiu transformar la rehabilitació i el manteniment en un nou sector d’activitat adreçat a la millora de l’entorn urbà i del benestar de la ciutadania.

A l’acte d’inauguració, Pere Pons va remarcar la importància de la rehabilitació d’habitatges, que a la demarcació són més de dos milions dels quals el 80% són habitatges principals.

En la sessió inaugural de la Setmana de la Rehabilitació es va donar a conèixer un manifest en el qual es reclama el paper protagonista de la rehabilitació per garantir un habitatge digne. D’acord amb el manifest, els edificis consumeixen el 40 % de l’energia final a Europa, d’aquí que la Unió Europea insti a rehabilitar anualment el 3% del parc dels edificis –una xifra de la qual Espanya, amb només el 0,8%, es troba molt lluny– i a transformar el parc existent en edificis de consum d’energia gairebé zero.

D’acord amb el cens de 2011, un 8,1% d’edificis està en mal estat, deficient o ruïnós i en general, es tracta d’un parc envellit, ja que gairebé la meitat dels habitatges tenen més de 45 anys. Pere Pons va assenyalar que aquesta antiguitat afecta la qualitat energètica dels immobles. En aquesta línia, Pons, va explicar el suport de la Diputació de Barcelona a la rehabilitació d’habitatges i va subratllar els beneficis que reporta a la societat, tant a nivell individual com col·lectiu: la millora de l’accessibilitat i del confort, de la salut de les persones, o l’augment de l’eficiència energètica i la reducció d’emissions.

Missió rehabilita

Coincidint amb la Setmana de la Rehabilitació s’ha difós a través de les xarxes socials el programa Missió Rehabilita, al què es pot accedir a través del canal de YouTube del CAATEEB. Missió Rehabilita compta amb la presència de cares conegudes de la televisió, com Lídia Heredia, qui ens explica com beneficia la rehabilitació a la salut i la qualitat de vida de les persones; Tian Riba, que mostra com rehabilitar ajuda a eliminar barreres arquitectòniques i socials, i Francesc Mauri, que parlarà de la necessitat de rehabilitar per lluitar contra el canvi climàtic.

El programa vol aprofitar el moment excepcional que poden suposar per la rehabilitació dels edificis els Fons Next Generation impulsats per la Unió Europea, per crear una veritable cultura de la rehabilitació, a partir del concepte que rehabilitar la nostra llar no només permet millorar la nostra qualitat de vida, si no que també és un acte de responsabilitat col·lectiva i la nostra contribució a reduir el canvi climàtic.

Una exposició itinerant per promoure la rehabilitació

La Setmana de la Rehabilitació es va cloure el dia 1 d’octubre amb un dinar on es va fer una crida a aprofitar els Fons Europeus establerts en el Pla de rehabilitació d'habitatges i regeneració urbana per a impulsar un sector com és el de la rehabilitació dels habitatges, que ha d’aportar importants beneficis mediambientals, socials i econòmics.

En consonància amb aquests reptes, el President delegat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, va anunciar l’exposició itinerant reHabilitem, que s’impulsa des de la Diputació de Barcelona i que s’inaugurarà a principis de l’any 2022. Pons va explicar que reHabilitem serà una exposició interactiva que té per objectiu sensibilitzar a la ciutadania i donar a conèixer els beneficis de la rehabilitació i els recursos de suport al procés rehabilitador. L’exposició reHabilitem itinerarà pels municipis la demarcació acompanyant la implementació dels fons Next Generation i donant suport als ajuntaments en la seva tasca.

El suport de la Diputació a la rehabilitació

L’exposició reHabilitem s’afegeix al suport que ofereix Diputació de Barcelona als ens que volen impulsar actuacions de rehabilitació i renovació. A través del catàleg de serveis, la Diputació de Barcelona ofereix suport als ens locals en matèria d'urbanisme, disseny i implementació de plans locals d'habitatge i rehabilitació, així com redacció de projectes de rehabilitació, que poden incloure entre altres aspectes, l'assistència a la realització d'estudis de viabilitat de cooperatives en cessió d'ús i de "masoveria urbana".

El portal "reHabilitem" posa a disposició de la ciutadania recursos sobre la rehabilitació, a fi de sensibilitzar sobre la importància i els beneficis de la rehabilitació i ajudar a superar les barreres percebudes. A través de l'eina Llars Eficients, s’ofereixen consells personalitzats per optimitzar la factura energètica, millorar el confort i reduir la petjada ecològica a la llar.

També cal destacar el suport a les auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica, un servei d'acompanyament a les llars amb dificultats per fer front a el pagament dels subministraments bàsics d'energia, amb l'objectiu de millorar la seva eficiència energètica i reduir els consums i les despeses.  En aquesta línia s’ofereix ajut econòmic als ens locals per a la rehabilitació d'edificis d'habitatges municipals o cedits i a través del recurs Reforma, condicionament i rehabilitació d'habitatges municipals o cedits, es dona suport als municipis en el finançament de les obres de rehabilitació d'habitatges per a ser incorporats a l'oferta d'habitatge assequible del municipi.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #109 - Octubre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua