Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2021 - #109

Habitatge

La Diputació de Barcelona participa a les jornades ‘Habitatge en temps de pandèmia’ enfocades en atendre l'emergència habitacional

Les jornades, celebrades el 27 i 28 de setembre, organitzades per l’Observatori Metropolità de l’Habitatge (OHB) i la Universitat Internacional Menéndez Pelayo - Centre Ernest Lluch.

La vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, va prendre part a l’acte inaugural i l’Oficina d’Habitatge va participar a taula on es van exposar les mesures urgents en habitatge que les diferents administracions ha posat en marxa degut a la COVID-19.

Durant la seva intervenció, Carmela Fortuny ha explicat que “la pandèmia Covid-19 ha accentuat tendències, ha aguditzat problemes que ja existien i ha agreujat situacions de vulnerabilitat i risc social greu” i s’ha mostrat preocupada pel repunt dels desnonaments que es poden arribar a produir a finals del mes d'octubre, quan expiri la pròrroga de la suspensió dels desnonaments i els llançaments. La vicepresidenta considera que la mirada local i rural dels fons europeus del Next Generation servirà per millorar les oportunitats dels territoris i les llars més necessitades.

Les diferents taules de les jornades han servit per reflexionar sobre els impactes que ha tingut la pandèmia en les necessitats d’habitatge així com, també, revisar críticament quina ha estat la resposta que les administracions dut a terme per pal·liar-ne les conseqüències que ha tingut i té en la població.

Per part de l’Oficina d’Habitatge, Miquel Ortiz ha explicat que la Diputació de Barcelona ha incrementat el suport a les polítiques d'habitatge: s'han doblat els ajuts per a l’adquisició d’habitatges per ampliar el parc públic dels ajuntaments; s'ha augmentat fins a 1,8M€ del pressupost destinat a la reforma, condicionament i rehabilitació d'habitatges municipals; i s’han obert nous punts SIDH que han atès un ventall de problemàtiques cada vegada més diverses. En aquest sentit, Ortiz ha comentat algunes dades del Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge i dels canvis que ha experimentat el servei, amb una preponderància creixent dels casos de lloguer i un creixement de l'atenció a ocupacions irregulars amb dret a oferta de lloguer social.

En aquestes jornades es proposa una reflexió sobre el que ha suposat la pandèmia pel que fa a l'habitatge i, també, quina ha estat la resposta que les administracions han anunciat i han dut a terme per pal·liar les conseqüències que ha tingut i té en la població.

La principal conclusió d'aquests dos dies és que la pandèmia ha agreujat els problemes vinculats amb l’habitatge. Una constatació que coincideix amb els resultats de l’informe Habitatge en temps de pandèmia, que es va presentar durant les jornades. L'informe posa de manifest que en l’últim any augmentat la diferència entre la renda familiar i el preu de l’habitatge.

Ampliar els recursos dedicats a les polítiques d'habitatge, sumar esforços entre tots els agents implicats i generar dades que fonamentin les polítiques són els reptes que s’ha assenyalat de manera unànime. Carme Trilla, presidenta de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge (O-HB), tanca les jornades amb una advertència: "El mercat no ens soluciona el problema, cal la intervenció pública i incrementar els pressupostos. Si no seguirem tenint muntanyes d'emergències".

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #109 - Octubre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua