Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2021 - #109

Habitatge

Navarcles ja disposa d’una estratègia per a la mobilització i la intervenció en habitatges desocupats

El document proposa diverses estratègies d’actuació per mobilitzar el parc d’habitatges buits cap al mercat de lloguer assequible.

Per a l’Ajuntament de Navarcles és prioritari quantificar el parc d'habitatges desocupats al municipi per poder adoptar les polítiques públiques més adequades per a mobilitzar-los i que passin a formar part del parc d’habitatges en lloguer. L’estudi que ha elaborat l’Oficina d’Habitatge és de caràcter analític i propositiu i s’estructura en dues fases.

La primera fase d’anàlisi i diagnosi fa una aproximació als indicis de desocupació al municipi i determina la seva incidència en el parc d’habitatges, la seva ubicació dins el municipi, la tipologia dels propietaris, l’antiguitat de la desocupació, etc. Aquesta anàlisi es concreta en una eina web d’accés restringit al personal municipal autoritzat que es diu “Detecció d’Indicis de Desocupació d’Habitatges” (DINDESH).

La segona fase consisteix en formular estratègies i identificar els instruments i actuacions més adequats a les necessitats, característiques i recursos de l’ajuntament. En aquesta fase es desenvolupen propostes concretes per intervenir en els habitatges desocupats, s’estableix un full de ruta i es proposa un calendari per a la seva implantació.

Les estratègies proposades per a la mobilització dels habitatges desocupats a Navarcles es basen principalment en la necessitat de quantificar i conèixer el parc d’habitatges buits al municipi; el desenvolupament de mesures de caràcter preventiu i de foment per mobilitzar aquests habitatges cap al mercat de lloguer assequible mitjançant l’elaboració d’un cens municipal d’habitatges buits; la redacció d’un programa d’inspeccions; i l’accés i consulta al Registre d’habitatges buits de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Es proposen, també, estratègies per captar habitatges buits per tal que passin a formar part de la Borsa de lloguer social, millorant les garanties als propietaris i difonent nous models com la masoveria urbana. Per últim s’apunten altres actuacions de caràcter més intervencionista com l’adquisició d’habitatges a preu sota mercat o l’aplicació del recàrrec sobre l’IBI dels habitatges desocupats amb caràcter permanent.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #109 - Octubre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua