Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2021 - #109

Habitatge

Estudi d’estratègies sectorials per la mobilització i intervenció a Sant Vicenç dels Horts dels habitatges desocupats

L'objectiu és mobilitzar els habitatges cap el mercat de lloguer social i ampliar el parc de lloguer assequible al municipi.

Amb aquest estudi es donen instruments per detectar i quantificar el parc d'habitatges desocupats al municipi de Sant Vicenç dels Horts, amb l’objectiu final d’obtenir un cens d’habitatges desocupats que faciliti dissenyar i planificar un programa d'inspecció i verificació dels habitatges desocupats, principalment en mans de grans tenidors.

L’estudi lliurat és de caràcter analític i propositiu i s’estructura en dues fases. La primera fase d’anàlisi i diagnosi per tal de fer una aproximació als indicis de desocupació al municipi i determinar la incidència en el parc d’habitatges, la seva ubicació dins el municipi, la tipologia dels propietaris, l’antiguitat de la desocupació,  etc. Aquesta fase es plasma en l’eina web de consulta “Detecció d’Indicis de Desocupació d’Habitatges” (DINDESH). La segona fase proposa estratègies i instruments per intervenir en els habitatges desocupats, establir un full de ruta i proposta de calendari per a la seva implementació.

Les estratègies que proposa l’estudi lliurat a l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts per a la mobilització dels habitatges desocupats es basen principalment en la identificació i quantificació del parc d’habitatges buits al municipi, així comi l’aplicació de les mesures de caràcter preventiu i de foment per mobilitzar aquests habitatges cap al mercat de lloguer assequible mitjançant l’elaboració d’un cens d’habitatges buit i la redacció d’un programa d’inspeccions, així com les actuacions per captar habitatges buits per a formar part de la Borsa de lloguer social amb ajuts i millores de les garanties als propietaris i oferint incentius fiscals vinculats a la cessió dels habitatges.

L’estudi també apunta altres mesures d’assessorament respecte a diferents actuacions de caràcter més intervencionista. D’una banda amb la incoació de procediments administratius de declaració d'ús anòmal de desocupació en aplicació del Programa d’inspeccions i que poden donar lloc futures actuacions d’execució forçosa i sancionadores. De l’altra, amb l’ampliació del parc d’habitatges del patrimoni municipal per donar resposta immediata a les situacions d’emergència habitacional de famílies vulnerables del municipi, mitjançant l’adquisició d’habitatges buits exercint els drets de tanteig i retracte del DLL1/2015 o amb la compra al mercat privat.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #109 - Octubre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua