Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2021 - #109

Habitatge

Lliurat el Pla local d’habitatge a l’Ajuntament de Gavà per millorar les condicions d’accés d'habitatge

El Pla local d’habitatge és un document tècnic, estratègic i de planificació que serveix per definir les estratègies i propostes a desenvolupar des del govern local.

El Pla local d’habitatge (PLH) de Gavà detecta les necessitats en matèria d’habitatge del municipi i defineix els mitjans per donar-hi resposta. Amb aquest propòsit el document s’estructura en dues fases: una primera fase d’anàlisi on es defineix l’emmarcament territorial i s’analitza la població, el parc construït, el mercat, el planejament urbanístic, el parc residencial destinat a polítiques socials i la capacitat d’intervenció municipal.

En la fase de diagnosi es va concloure que un dels reptes més rellevants en matèria d’habitatge al municipi era especificar quin és el creixement que es vol i impulsar en una visió estratègica metropolitana que faciliti la gestió dels espais d’oportunitat de manera coordinada. Augmentar el parc d’habitatge assequible i distribuir-lo pel municipi, així com dotar-se de recursos per gestionar-lo van ser altres necessitats que es van plantejar en aquesta fase. En l’àmbit de l’emergència, els reptes s’han centrat en cobrir, atendre i prevenir la pèrdua de l’habitatge. Per fer realitat aquest salt qualitatiu en les polítiques d’habitatge municipals s’han creat noves estructures tècniques per reforçar els serveis municipals vinculats a l’habitatge.

La resta del pla estratègic defineix el pla d’acció on s’estableixen els objectius generals, les  línies estratègiques i els eixos d’actuació. Entre els eixos estratègics del PLH de Gavà hi destaca l’ampliació del parc d’habitatge assequible que inclou, entre d’altres, el desenvolupament del Pla de Ponent amb la construcció de més de 700 habitatges públics durant els 6 anys de vigència del PLH.

Un altre eix estratègic treballat ha estat la gestió del parc d’habitatge assequible i social, on es preveuen actuacions encaminades a millorar la coordinació amb entitats socials que gestionen habitatge però també la gestió directa dels habitatges municipals i l’establiment d’un servei de mediació en els habitatges públics. La millora dels habitatges existents és un altre línia estratègica que inclou mesures actives de foment de la rehabilitació amb la identificació d’entorns vulnerables i parant especial consideració a l’atenció a l’envelliment.

Finalment, l’ajuntament vol prioritzar la prevenció del risc de la pèrdua de l’habitatge amb actuacions de suport a l’atenció de la pèrdua de l’habitatge i d’atenció a la pobresa energètica, així com també regular l’habitatge d’ús turístic per protegir les persones residents i evitar l’expulsió de població en determinades zones del municipi.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #109 - Octubre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua