Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2021 - #109

Urbanisme

El Servei d’Urbanisme i el Servei de Salut Pública ultimen una metodologia per la introducció de la salut al planejament urbanístic

Serà una nova eina pràctica per introduir la valoració de l’impacte en salut de les propostes recollides al planejament urbanístic. 

El Servei de Salut Pública coordina el grup de treball multidisciplinari “Entorn Urbà i Salut” composat per tècnics de diferents serveis de la corporació en el que també forma part la GSHUA. Aquest grup treballa, des de fa una dècada, per la incorporació dels criteris de salut en diferents àmbits relacionats amb l’entorn urbà tot traslladant al mon local el mandat de la Organització Mundial de la Salut (OMS) d’incorporar la salut a totes les polítiques.

En el marc d’aquest projecte s’han desenvolupat diferents instruments metodològics, plantejant ara la necessitat de dissenyar una nova eina pràctica que permeti fixar les bases i la metodologia per introduir la valoració de l’impacte en salut de les propostes recollides al planejament urbanístic.

Es pren com a referència les conclusions recollides a la “Guia per a incorporar la perspectiva de salut en els Plans d’Ordenació Urbanística Municipal” realitzada per la Universitat de Vic UVIC-UCC en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, l’any 2017, fruit dels aprenentatges de la experiència pionera del POUM de Vic, premi Catalunya d’urbanisme 2019, entre d’altres motius, per incorporar el vector salut en la transformació futura de la ciutat.

Per poder assolir aquest objectiu es va plantejar la constitució d’un grup d’experts, l’aportació dels quals és clau per consensuar la metodologia, contingut i funcionalitat de la nova eina. Amb dues trobades, 16 de juliol i 17 de setembre de 2021, ha estat molt notable la resposta, l’interès i la implicació de la trentena de professionals que han format part d’aquest grup, en  representació de diferents institucions públiques, però també del món professional privat, del món local i de l’àmbit de la recerca.

Es preveu disposar, a finals de 2021, d’un prototip de l’eina que permeti contribuir al benestar i qualitat de vida de la població a través d’una planificació territorial i urbanística més saludable.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #109 - Octubre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua