Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2021 - #109

Monogràfic

El Consell de Ministres aprova el Reial decret que impulsarà la rehabilitació d'edificis i habitatges

L’onada de renovacions que volen generar els fons europeus Next Generation i el PRTR continua el seu curs. El passat 6 d’octubre el Consell de Ministres va aprovar una sèrie de mesures que tenen com a objectiu impulsar la rehabilitació d'edificis i habitatges i la regeneració urbana i promoure l'habitatge social. Per fer-ho, es van aprovar dos decrets. En primer lloc, el Reial decret que regula les línies d'ajudes a la rehabilitació d'habitatges i promoció d'habitatge social assequible.

El RD estableix dues de les principals inversions del PRTR, dotades amb 4.420 milions dels 6.820 milions que conformen el pressupost de la Component 2 del Pla de Recuperació.  Amb aquestes inversions es vol aconseguir finançar 510.000 actuacions de renovació en habitatge abans del segon trimestre de 2026. El RD contempla sis programes d'ajudes. El mateix dia es va crear una línia d'avals ICO i deduccions fiscals per impulsar la rehabilitació i la construcció d'habitatge social.

Complementàriament, el Consell de Ministres també va aprovar un Reial decret llei de mesures urgents per impulsar l'activitat de rehabilitació edificatòria en el context de el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que modifica la Llei de Propietat Horitzontal amb la finalitat de facilitar la presa de decisions;  estableix deduccions fiscals per rehabilitació per valor de 450 milions d'euros i ofereix 1.100 milions en línies d'avals per a les comunitats de propietaris. El nou RDL suposa l'entrada en vigor de tres deduccions en l'IRPF de fins al 60%, per inversions de rehabilitació d'edificis residencials, per una quantia de fins a 15.000 euros per habitatge. A més s’enforteix la capacitat de les comunitats de propietaris i es facilita la presa de decisions per fer obres de rehabilitació que millorin l'eficiència energètica de l'edifici. A través d’una nova línia ICO es podran concedir avals per un import de fins a 1.100 milions d'euros per a afavorir l'accés al finançament necessari per a la millora del parc d'edificis residencials.

Sis programes d'ajudes

En concret, el nou RD estructura els plans en sis programes. Els cinc primers estan vinculats a les actuacions en matèria de rehabilitació: el programa d'ajuda a les actuacions de rehabilitació a nivell de barri, el programa de suport a les oficines de rehabilitació, el programa d'ajuda a les actuacions de rehabilitació a nivell d'edifici, el programa de foment de la millora de l'eficiència energètica d'habitatges i el programa d'ajuda a l'elaboració del llibre de l'edifici existent per a la rehabilitació i la redacció de projectes de rehabilitació. El sisè programa està orientat a la construcció d'habitatges en lloguer social en edificis energèticament eficients. Els sis programes destinats a impulsar la rehabilitació i la construcció d'habitatge de lloguer social tenen les característiques següents:

1. Programa d'ajudes a les actuacions de rehabilitació a nivell de barri

Té com a objecte finançar obres de rehabilitació en edificis i habitatges dins d'Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP), sempre que amb les obres s'obtingui una reducció d'almenys un 30% del consum d'energia primària no renovable dels edificis. També es podrà destinar una part de l'ajuda a finançar actuacions d'urbanització, reurbanització o millora de l'entorn físic, així com a la prestació de serveis d'oficina de rehabilitació, tipus “finestreta única”, que faciliti la gestió i el desenvolupament de les actuacions programades.

El percentatge màxim de la subvenció es condiciona a l'estalvi energètic final de l'actuació (des del 40% fins al 80%). La quantitat màxima de l'ajuda podrà arribar fins als 21.400 euros per habitatge. En cas que els propietaris o usufructuaris compleixin el criteri de vulnerabilitat econòmica o social, es finançarà fins al 100% del cost de l'actuació. La implementació d’aquest programa requereix l'acord de la comissió bilateral de seguiment subscrit pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i la Generalitat de Catalunya, amb la participació de l'ajuntament que correspongui.

2. Programa de suport a les oficines de rehabilitació

La seva finalitat és finançar el servei d'oficines de rehabilitació, tipus “finestreta única”, oferint serveis integrals d'informació, gestió i acompanyament de la rehabilitació, per part de les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals, més enllà de les que es puguin establir en el marc de les actuacions a nivell de barri. Igual que en el cas anterior, aquest programa requereix l'acord de la comissió bilateral de seguiment subscrit pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i la Generalitat de Catalunya.

3. Programa d'ajudes a les actuacions de rehabilitació a nivell d'edifici

Té com a objecte subvencionar obres de rehabilitació en les quals s'obtingui una millora acreditada de l'eficiència energètica, amb especial atenció a l'envolupant edificatòria, en edificis de tipologia residencial col·lectiva i en habitatges unifamiliars. Les actuacions hauran d’obtenir una reducció de consum d'energia primària no renovable de l'edifici igual o superior al 30%.

El percentatge de finançament màxim de les ajudes es condiciona a l'estalvi energètic final de l'actuació (des del 40% fins al 80%). La quantia màxima de la subvenció podrà arribar als 18.800 euros per habitatge. En cas que es compleixi el criteri social en propietaris o usufructuaris –en els casos on s’identifiquin situacions de vulnerabilitat–, es podrà arribar al 100% del cost de l'actuació. Aquestes ajudes es desplegaran a través de convocatòries públiques dutes a terme per les Comunitats Autònomes.

4. Programa de foment de la millora de l'eficiència energètica d'habitatges

Aquest programa té com a objecte finançar actuacions o obres de millora de l'eficiència energètica dels habitatges, que són domicili habitual i permanent dels seus propietaris, usufructuaris o arrendataris. Seran subvencionables les següents actuacions:

  1. Actuacions de reducció de la demanda energètica (calefacció i refrigeració) d'almenys un 7%.
  2. Actuacions de reducció del consum d'energia primària no renovable d'almenys un 30%.
  3. Actuacions de modificació o substitució d'elements constructius de la façana  per adequar-los al Codi Tècnic de l'Edificació.

L'import de la subvenció serà del 40% del cost de l'actuació amb un límit de 3.000 euros per habitatge. Es durà a terme a través de convocatòries públiques de les Comunitats Autònomes. El cost mínim de cada actuació serà de 1.000 euros per habitatge.

5. Programa d'ajudes a la redacció de projectes de rehabilitació i a l'elaboració del Llibre de l'Edifici per edificis existents

El seu objectiu és subvencionar la implantació i generalització del Llibre de l'Edifici, així com el desenvolupament de projectes tècnics de rehabilitació integral en edificis finalitzats abans de l'any 2000 i l'ús del qual predominantment sigui habitatge. Se subvencionarà l'elaboració del Llibre de l'edifici existent (LEE) per a la rehabilitació i la redacció del projecte de rehabilitació d'edificis que compleixin els requisits establerts en el Programa d'ajudes a les actuacions de rehabilitació a nivell d'edifici.

Les quanties de les ajudes dependran del nombre d'habitatges de l'edifici, i podran arribar fins a 3.500 euros per llibre de l'edifici existent i fins a 30.000 euros per a projecte de rehabilitació. Es desplegarà a través de convocatòries públiques de les Comunitats Autònomes.

6. Programa d'ajudes a la construcció d'habitatges de lloguer social en edificis energèticament eficients

Aquest programa finançarà l'ampliació del parc públic d'habitatges energèticament eficients destinats al lloguer social o a preu assequible, mitjançant la promoció d'habitatges de nova construcció sobre terrenys de titularitat pública o la rehabilitació d'edificis públics destinats a altres usos. Les actuacions hauran de garantir un consum d'energia primària no renovable, com a mínim, inferior en un 20% als requisits exigits en el Codi Tècnic d'Edificació. La implementació d’aquest programa requereix l'acord de la comissió bilateral de seguiment subscrit pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i la Generalitat de Catalunya, amb la participació, si s’escau, de l'ajuntament que correspongui.

Mesures urgents per a impulsar la rehabilitació d’edificis

A més del Reial decret llei pel qual es regulen els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social, el Consell de Ministres també ha aprovat el Reial decret llei de mesures urgents per a impulsar l'activitat de rehabilitació edificatòria. Aquest RDL introdueix noves deduccions en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) per obres de millora de l'eficiència energètica en habitatges i edificis residencials.

Aquestes deduccions s'aplicaran sobre les quantitats invertides en obres de rehabilitació que contribueixin a aconseguir determinades millores de l'eficiència energètica de l'habitatge habitual i en els edificis residencials, acreditades a través del certificat d'eficiència energètica. 450 milions del PRTR es destinaran a finançar els incentius fiscals.

Deduccions fiscals

El nou Reial decret llei aprovat introdueix tres tipus de deduccions. En primer lloc, s'estableix la deducció del 20% fins a un màxim de 5.000 euros per habitatge per a actuacions que redueixin un 7% la demanda de calefacció i refrigeració en l'habitatge habitual, segons el certificat d'eficiència energètica de l'habitatge. En segon lloc, es crea una deducció del 40% per a actuacions de rehabilitació o millora que redueixin un 30% el consum d'energia primària no renovable o millorin la qualificació energètica aconseguint les lletres A o B en habitatge habitual. El percentatge de deducció és d'un 40%, de fins a un màxim de 7.500 euros per habitatge. En tercer lloc, s'aplicarà la deducció del 60% per actuacions que redueixin un 30% el consum d'energia primària no renovable, o millorin la qualificació aconseguint les lletres A o B en actuacions de millora que afectin el conjunt de l'edifici. El percentatge de deducció és d'un 60% de les quantitats satisfetes per les obres realitzades en el període d'aplicació, fins a un màxim de 15.000 euros per habitatge.

Millores normatives per a les comunitats de propietaris

A més de les deduccions fiscals, en el nou RDL s'introdueixen millores de la Llei sobre propietat horitzontal per facilitar la presa de decisions en les comunitats de propietaris. En concret, es modifica el règim aplicable a les obres de rehabilitació que contribueixin a la millora de l'eficiència energètica en el conjunt de l'edifici, establint un règim de majoria simple per a la realització de les obres, així com per a la sol·licitud d'ajudes i de finançament per fer-les.
Amb la nova normativa, també es reforça la capacitat d'actuació de comunitats de propietaris per a l'accés al crèdit per a obres de rehabilitació i millora dels edificis, amb la finalitat que tinguin plena capacitat jurídica per a la formalització d'aquests crèdits.

Nova línia d'avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO)

Finalment el nou RDL aprova la creació d'una línia d'avals per a la cobertura parcial a compte de l'Estat del finançament d'obres de rehabilitació que contribueixin a millorar l'eficiència energètica. Amb aquesta nova línia d'avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) es cobriran parcialment els riscos dels préstecs concedits per part de les entitats financeres privades destinats a actuacions de rehabilitació d'edificis d'habitatge que contribueixin a la millora de l'eficiència energètica. En concret, a través d'aquesta nova línia es podran concedir avals per un import de fins a 1.100 milions d'euros.

Properes actuacions

Una vegada aprovat el Reial decret, Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana procedirà a transferir un total de 1.151 milions d'euros a les Comunitats Autònomes, segons els criteris de repartiment acordats a la Conferència Sectorial d'Habitatge, Urbanisme i Sòl del passat 21 de juliol, perquè aquestes puguin aplicar els diferents programes de rehabilitació residencial, i preparar les convocatòries d'ajudes en els seus respectius àmbits territorials, d'acord amb el que es preveu en el Reial decret.

Així mateix, a començament de 2022 es transferiran els fons corresponents al programa de construcció d'habitatge social, segons el criteri de repartiment acordat a la mateixa Conferència Sectorial i segons la dotació establerta en els Pressupostos Generals de l'Estat.


Més informació:

Reial decret llei 19/2021, de 5 d'octubre, de mesures urgents per a impulsar l'activitat de rehabilitació edificatòria en el context del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2021-16230

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #109 - Octubre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua