Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2021 - #110

Habitatge

L'Ajuntament de Ripollet ja compta amb un nou Pla Local d’Habitatge (PLH)

El Pla local d’habitatge (PLH) de Ripollet detecta les necessitats en matèria d’habitatge del municipi i en defineix els mitjans per donar-hi resposta.

El Pla local d’habitatge és un document tècnic, estratègic i de planificació que serveix per definir les estratègies i propostes a desenvolupar des del govern local per millorar les condicions d’accés i permanència a l’habitatge. 

El document s’estructura en tres fases: una primera fase d’anàlisi i diagnosi, una segona fase de pla d’acció i una tercera fase de tramitació. De la primera fase d’anàlisi se’n pot ressaltar que Ripollet és un municipi que forma part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i està molt influenciat per les seves dinàmiques socials i econòmiques. És un terme municipal de reduïdes dimensions, amb manca de sòl disponible i amb escassa oferta d’habitatge. S’han detectat diferents col·lectius socials amb problemàtiques d’accés a l’habitatge i s’han definit les necessitats d’habitatge per als propers 6 anys. El parc d’habitatges és de dimensions més reduïdes en relació a la mitjana catalana i tot i que és de més recent construcció té mancances en les condicions d’accessibilitat i d’eficiència energètica. La majoria del sòl del terme municipal és urbà consolidat amb poques possibilitats de creixement en noves àrees residencials. L’existència de l’Oficina Municipal d’Habitatge i els recursos humans que es destinen en matèria d’habitatge aporten expertesa i coneixement municipal en la gestió de polítiques d’habitatge.

En la diagnosi s’han detectat com elements clau a tenir en compte la necessitat d’atenció als diferents col·lectius socials afectats per les necessitats d’habitatge, les millores que caldrà fer al parc d’habitatge existent, i tenir present l’àmbit territorial on es situa el municipi per veure com pot ajudar en el foment de nous instruments administratius.

Per donar resposta a les necessitats detectades, a la fase del pla d’acció s’han definit 4 objectius: vetllar per l’atenció als col·lectius amb vulnerabilitat residencial, promoure la construcció i adquisició d’habitatge d’ús social, instaurar nous instruments i recursos per a les polítiques d’habitatge, i incentivar la millora i qualitat del parc existent.

Aquests objectius s’han transformat en 52 actuacions que han de permetre donar-hi resposta. Les actuacions definides inclouen tant actuacions que ja s’estan realitzant des del consistori, com propostes sorgides del procés de participació ciutadana que s’ha realitzat durant la redacció del pla, així com del treball que s’ha realitzat en el procés de redacció del propi pla.

D’entre les noves actuacions destaquen la creació del servei de mediació i intervenció en comunitats i famílies vulnerables; el programa d’habitatge compartit per a joves i el programa d’habitatge intergeneracional; la promoció d’allotjaments dotacionals; la creació d’ajuts i subvencions per a la rehabilitació i la supressió de barreres arquitectòniques; mesures per mobilitzar el parc d’habitatges buit; i la creació de la taula de seguiment i avaluació del PLH.

Preveient les diferents actuacions d’adquisició, captació i construcció d’habitatge d’ús social, es preveu un augment de 123 habitatges destinats a polítiques socials. Cal tenir en compte que les actuacions relatives a la construcció d’allotjament dotacional finalitzaran després del període del PLH i per tant no estan comptabilitzades. També es podrà reduir el % d’habitatges que actualment no són accessibles, així com millores en l’eficiència energètica del parc existent. Els ajuts planificats també han de permetre millorar les condicions d’accés a l’habitatge tant a la gent jove, com a les famílies en risc d’exclusió residencial.

El PLH  de Ripollet s’ha aprovat definitivament a l’octubre d’aquest any.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #110 - Desembre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua