Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2021 - #110

Altres

Hem actualitzat la guia “Patrimoni públic de sòl i habitatge: Inventari i gestió”

La Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats ha publicat una tercera edició de la  publicació "Patrimoni públic de sòl i habitatge. Inventari i gestió”. La publicació incorpora les novetats normatives més rellevants per tal que els ajuntaments tinguin una visió general i completa dels conceptes bàsics d'aquest patrimoni separat i del procediment per a la seva constitució i gestió. 

L’objectiu de facilitar l’accés dels ciutadans a un habitatge digne i adequat i la intervenció pública en el mercat immobiliari es concreten, en l’àmbit de l’urbanisme, en una sèrie d’instruments de política de sòl i d’habitatge, recollits en la legislació urbanística. Entre aquests instruments, trobem el patrimoni públic de sòl i d’habitatge, mitjançant el qual els béns i recursos monetaris que l’integren, provinents principalment de les operacions urbanístiques, s’han de destinar a unes finalitats concretes que determina la mateixa legislació. Tots els ajuntaments que tenen un planejament urbanístic general que delimita àmbits d’actuació urbanística susceptibles de generar cessions de sòl de titularitat pública amb aprofitament tenen l’obligació de constituir-lo.

Aquest llibre, la primera versió del qual va ser publicada el febrer del 2006, vol ser un instrument que ajudi a tots els ajuntaments en el procés de constitució i posterior gestió del seu patrimoni públic de sòl i habitatge. Aquesta tercera edició incorpora els canvis normatius que s’han produït els darrers anys, entre els quals destaquen la modificació del text refós de la Llei d’urbanisme per la Llei 3/2012, de 22 de febrer; la publicació de la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local; l’aprovació del Decret legislatiu 7/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de sòl i rehabilitació urbana, així com la Sentència núm. 17/2016 de 4 febrer, del Tribunal Constitucional. Per últim, cal destacar la publicació del Decret llei 17/2019, de 23 de desembre, de mesures urgents per  millorar l’accés a l’habitatge que ha introduït diverses mesures per incrementar el patrimoni públic de sòl i d’habitatge amb destinació a habitatges de protecció pública i fer més  transparent la seva gestió.

Aquest conjunt de disposicions han modificat substancialment diferents aspectes del tractament del patrimoni públic de sòl i d’habitatge, i tenen una especial incidència i importància en l’activitat dels municipis en matèria d’urbanisme i d’habitatge. Per aquest motiu l’actualització de la guia era essencial.

El patrimoni públic de sòl i d’habitatge també és un instrument molt útil per tal de dur a terme les polítiques municipals de sòl i d'habitatge. Una bona gestió del patrimoni públic de sòl i habitatge representa un repte i una oportunitat per als ajuntaments, ja que permet participar en el procés de creació d’habitatge assequible, directament o indirectament, des d’una posició avantatjosa pel que fa a la gestió del sòl.  

Podeu consultar la publicació a la web de la GSHUA.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #110 - Desembre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua