Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Maig 2022 - #112

Habitatge

Lliurem el Pla Local d’Habitatge 2021-2026 a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts

El Pla local d’habitatge (PLH) de Sant Vicenç dels Horts detecta les necessitats del municipi en matèria d’habitatge i defineix els mitjans per donar-hi resposta.

Sant Vicenç dels Horts ja compta amb el Pla Local d’Habitatge (PLH) pel proper sexenni. El PLH, que es va aprovar el passat octubre, proposa diverses mesures per cobrir les necessitats d’habitatge del municipi.

El PLH és un document tècnic, estratègic i de planificació que serveix per definir les estratègies i propostes a desenvolupar des del govern local per millorar les condicions d’accés i permanència a l’habitatge. El document s’estructura en tres fases: una primera fase d’anàlisi i diagnosi, una segona fase de pla d’acció i una tercera fase de tramitació.

De la primera fase d’anàlisi se’n pot ressaltar que Sant Vicenç dels Horts és un municipi metropolità i està influenciat per les dinàmiques socials i econòmiques que això implica. El municipi té un terme de dimensions reduïdes, en el qual la gran majoria de sòl és urbà està força esgotat i amb poques possibilitats de noves zones de creixement urbà. Sant Vicenç dels Horts presenta dues estructures urbanes diferenciades: el nucli antic i l’eixample, i les zones d’urbanitzacions. Té un parc edificat d’habitatges envellit, i també amb condicions d’accessibilitat desfavorables.

En la diagnosi s’han detectat –com a elements clau a tenir en compte a l’hora d’elaborar l’estratègia– la necessitat d’atenció als diferents col·lectius socials afectats per les necessitats d’habitatge, les millores que caldrà fer al parc d’habitatge existent, i tenir en compte l’àmbit territorial on es situa el municipi per veure com pot ajudar en el foment de nous instruments administratius.

Per donar resposta a les necessitats detectades s’han definit 4 objectius: vetllar per l’atenció als col·lectius amb vulnerabilitat residencial, impulsar modificacions en el planejament per facilitar el creixement d’habitatge, promoure nous instruments i recursos per a les polítiques d’habitatge, i millorar la qualitat del parc residencial. Aquests objectius s’han transformat en la proposta de 48 actuacions. Les actuacions definides inclouen tant actuacions que ja s’estan realitzant des del consistori, propostes en el marc dels treballs de redacció del propi pla, així com de propostes sorgides del procés de participació ciutadana que s’ha fet durant l’elaboració del PLH.

D’aquestes actuacions se’n poden ressaltar el programa d’habitatge compartit per a persones joves i el programa d’habitatge intergeneracional; la construcció d’habitatges de protecció oficial i d’allotjaments dotacionals; o la proposta de diferents estudis urbanístics per a la transformació de sòls o per valorar diferents viabilitats. Altres accions importants estan relacionades amb convenis amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya, el PPSH, i les actuacions en solars i habitatges buits. Per acabar, també cal ressaltar la creació d’ajuts per a la rehabilitació i l’accessibilitat, les bonificacions per a la generació d’energia sostenible als habitatges, i la dotació de recursos humans per l’Oficina Local d’Habitatge per l’execució, el seguiment i l’avaluació del PLH.

Preveient les diferents actuacions d’adquisició, captació i construcció d’habitatge d’ús social, el PLH preveu un augment de 25 habitatges d’HPO de lloguer, 145 allotjaments dotacionals i 8 d’emergència. També es podrà reduir el percentatge d’habitatges que actualment no són accessibles, així com millores en l’eficiència energètica del parc existent. Els ajuts planificats també han de permetre millorar les condicions d’accés a l’habitatge tant a la gent jove com a les famílies en risc d’exclusió residencial.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #112 - Maig 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua