Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Maig 2022 - #112

Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil

Lliurament dels censos i els plans de verificació d'activitats comunicades a dos municipis

Els ajuntaments de Masquefa i Casserres ja disposen de cens d’activitats i establiments i del pla de verificació d’activitats comunicades així com dels respectius programes anuals.

Els censos, s’han elaborat amb la base de dades de l’aplicació  informàtica Gestor d’informació d’Activitats (GIA) i conté tots els establiments, tant públics com privats, que hi ha als municipis.

A banda de la informació de cada activitat relativa a la seva classificació per incidència, sector i estat de legalització, s’inclouen les seves característiques, una fotografia i  les coordenades de tots els establiments, permetent bolcar aquesta informació al  Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) que utilitzi l’Ajuntament i actualitzar-lo  fàcilment mitjançant la mateixa aplicació GIA.

A Masquefa hi trobem un total de 368 activitats censades, de les quals un 35,3% es dedica al sector serveis, el 19% al sector comercial, el 8,2% al sector de l’hostaleria i la restauració. Un altre 8,2% al sector industrial i el sector altres, compost principalment per magatzems, aparcaments i dipòsits GLP és del 22,6%.

La incidència ambiental global de les activitats al municipi és baixa, ja que el 90,7% de les activitats són considerades de baix risc.

També és baixa la incidència ambiental de les activitats a Casserres, ja que les 40 que constitueixen el 28% del total estan classificades a l’annex III, el 5,6% s’inclouen a l’annex II i només 1 activitat es classifica a l’annex I.

Casserres té un total de 143 activitats censades i el gruix principal el composa el 28% d’activitats ramaderes. Aquest grup va seguit pel 25,2% de les activitats de serveis i el 20,3% d’activitats d’hostaleria i restauració.

En nombre més reduït trobem les activitats comercials (12,6%), les industrials (4,9%) i activitats d’espectacles o recreatives (0,7%). El 8,4% restant correspon al grup “altres” que engloba principalment magatzems i antenes de telecomunicacions.

Ambdós censos es poden consultar al portal de dades obertes de la Diputació i al SITMUN i ofereixen a l’ajuntament una eina per millorar la gestió diària administrativa de les activitats i que totes les àrees implicades de l’Ajuntament tinguin a la seva disposició una base de dades conjunta de manera que puguin treballar de manera més transversal, coordinada i estratègica afectant a àmbits tals com urbanisme, medi ambient o promoció econòmica.  

El cens ofereix una fotografia dels establiments i activitats implantades en el territori en un moment concret, que s’ha d’anar revisant i actualitzant. En aquest sentit, com a complement al cens d’activitats, i a partir de les seves dades, també s’ha lliurat als ajuntaments el pla de verificació i el programa d’activitats comunicades en el qual s’estableixen els objectius de l’actuació inspectora i els criteris que s’aplicaran per prioritzar les activitats, així com els recursos humans que es destinaran a la seva execució i, per l’altra, els programes anuals que concreten les activitats que s’inspeccionaran durant un any i els recursos concrets que s’hi destinaran.

Els pans de verificació es fonamenten la normativa de règim local i, molt especialment, en l’article 44.1 de la Llei 18/2020, del 28 de desembre, de facilitació de l’activitat econòmica (LFAE). Els criteris aplicats han de ser objectius i es poden basar en aspectes sectorials, geogràfics, d’incidència ambiental o un altre que consideri l’ajuntament i el pla s’haurà de publicar al portal de transparència de l’ajuntament per garantir-ne, justament, la transparència i objectivitat.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #112 - Maig 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua