Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Juliol 2022 - #113

Urbanisme

L’Ajuntament de Vilanova de Sau rep la Diagnosi estratègica sobre l’estat del planejament municipal amb l’objectiu de fixar la població jove

L’estudi analitza l’adequació de les seves Normes Subsidiàries de Planejament a la normativa urbanística actual per posar fre al procés de despoblament.

El municipi de Vilanova de Sau, situat a l’extrem sud-est de la comarca d’Osona, té una superfície de 58,84 km2 i una població de 314 habitants al 2021. A nivell urbanístic, es destaca que tot el terme està classificat com a sòl no urbanitzable a excepció del nucli principal i Sant Romà de Sau que integren la categoria de sòl urbà. Aquest últim construït a la dècada dels 60 per acollir els treballadors de l’embassament de Sau. Tot el terme municipal forma part de l’Espai Natural Guilleries-Savassona.

Actualment, l’antiguitat de les NNSS (1989) i l’existència d’un gran nombre d’habitatges buits fruit de l’encariment dels preus derivat del fenomen de les segones residencies dificulten la fixació de la població, especialment dels joves.

Amb el treball lliurat, s’ha realitzat una anàlisi i diagnosi acurada de tots els aspectes i temàtiques del municipi: l’evolució del planejament urbanístic i territorial, l’anàlisi de la matriu física, la dinàmica socioeconòmica del municipi, les xarxes de serveis i  l’estructura i recursos municipals.

De la diagnosi realitzada es dedueixen estratègies a dos nivells diferents: de gestió directa i de planificació. Així doncs, la primera consistiria en la rehabilitació i repoblació del nucli de Sant Romà i la segona en una sèrie de modificacions de les NNSS per tal de millorar l’ordenació del nucli de Vilanova de Sau. La dificultat per trobar habitatge assequible pot tenir solució en diferents localitzacions. Amb aquesta circumstàncies l’estratègia adoptada no consisteix  en identificar una única alternativa sinó disposar d’un ventall més ampli d’actuacions que es vagin executant a mesura que es donin les condicions favorables per al seu desenvolupament.

Finalment, es conclou que la redacció d’un POUM no és l’instrument més òptim per abordar la problemàtica, ja que les modificacions de planejament de les NNSS proposades són de poc abast i la tramitació d’aquetes poden donar una resposta més ràpida a les necessitats actuals.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #113 - Juliol 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua