Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2022 - #114

Destacat

El projecte "Lloguem!", de Mataró, ha aconseguit mobilitzar 61 immobles desocupats

L’Espai Mataró Connecta ha acollit aquest dijous una jornada per fer balanç del projecte ‘Lloguem!’, que fomenta l’habitatge de lloguer assequible reactivant els immobles desocupats que hi ha a la ciutat. El projecte s’ha tancat amb una xifra de 61 pisos que han entrat en aquest circuit, que compta amb la garantia de l’Ajuntament de Mataró i el suport de la Diputació de Barcelona.

En una sessió de matí i tarda, diversos representats de les administracions i experts del sector han analitzat les propostes de futur de lloguer assequible i d’habitatge col·laboratiu.

David Bote, Alcalde de Mataró, ha donat el tret de sortida a la jornada. En la seva intervenció Bote ha explicat que "si aquest projecte ha estat un èxit és agracies a la contribució de moltes persones, des de particulars fins al teixit plural d'entitats que l'han impulsat".

Al llarg del matí, el centenar de participants a la jornada han pogut escoltar les experiències dels agents implicats al projecte i les anàlisis sobre els impactes que aquest ha tingut. Romain Turminel, representant del secretariat del programa Urban Innovative Actions, ha parlat del suport de la UE a la innovació en l’àmbit local. Seguidament hi ha hagut una taula rodona on els membres del projecte “Lloguem – Yes we rent!” han valorat l’experiència i han presentat alguns resultats del projecte. Una altra taula rodona amb membres del Consell Assessor de Lloguem! ha servit per debatre sobre idees per fomentar el lloguer assequible i l’habitatge col·laboratiu.

El diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, i  la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Mataró, Sarai Martínez, han estat els encarregats de tancar les activitats del matí. Pons ha assegurat que “en aquests tres anys de projecte, els socis de la cooperativa de llogaters han pogut obrir les portes de l’administració pública, tot i les dificultats que comporta per a un projecte innovador. El seu gran èxit ha estat sensibilitzar i mobilitzar gran part de la població i, des de la Diputació, estem contents d’haver aportat solidesa jurídica al projecte”. Pons ha sentenciat que “aquest model ha de ser exportable a d’altres municipis” i s’ha mostrat content d’escoltar testimonis de persones a qui la iniciativa els ha canviat la vida.

D’altra banda Sarai Martínez, ha remarcat que “avui no és cap punt final: la cooperativa de llogaters és un concepte innovador que ja té 100 socis, s’han captat 61 habitatges i s’ha contactat amb més de 150 propietaris, que no sempre han acceptat les condicions de posar el seu immoble a un preu de lloguer assequible”. A més, ha volgut destacar que «el projecte implica economia social, solidaritat, innovació i, sobretot, participació ciutadana».

Durant la sessió de tarda, les persones inscrites han participat en diversos tallers  simultanis sobre l’aplicació del projecte als ajuntaments, les fórmules de cooperació pública-comunitària en la provisió d’habitatge assequible i en estratègies de mobilització de l’habitatge buit.

‘Lloguem – Yes we rent!’, un projecte cooperatiu

L’economia social i cooperativa és l’eix de la iniciativa ‘Lloguem – Yes we rent!’, que vol generar una oferta alternativa d’habitatge assequible i estable a la ciutat de Mataró. Ho fa impulsant una cooperativa de llogaters que ofereix condicions favorables als propietaris d’immobles buits que volen donar una nova vida als seus habitatges amb garanties. Per llogar un dels habitatges del programa cal ser cooperativista i l’Ajuntament de Mataró s’encarrega que s’incorporin criteris socials i de gènere. Aquest projecte innovador ha estat finançat amb fons europeus i ha rebut l’European Responsible Housing Award 2022 al finançament just per a l’habitatge assequible .

L’exposició ‘ReHabilitem’, a Mataró fins al 3 d’octubre

Durant la jornada, els assistents han pogut visitar l’exposició ‘ReHabilitem’, situada al mateix Espai Mataró Connecta fins al 3 d’octubre. El diputat Pere Pons ha explicat els beneficis que comporta la rehabilitació dels edificis: "hi ha evidències que demostren la seva repercussió en la salut de les persones", ha afirmat. D’altra banda, el cap de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona, David Mongil, ha assenyalat que "es tracta d’una exposició sensorial i interactiva que dona resposta a preguntes com ara per què cal rehabilitar o quins ajuts es poden demanar les persones que volen rehabilitar".

Els municipis interessats en acollir l’exposició poden sol·licitar-la a través d’aquest web.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #114 - Octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua