Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2022 - #114

Habitatge

Lliurat l'estudi d’estratègies sectorials d’habitatge per a la promoció d’habitatges en solars municipals a Olesa de Montserrat

L'estudi té com a finalitat facilitar la presa de decisions: planteja una priorització d’un conjunt de sòls de titularitat municipal en funció de la seva adequació i el temps requerit per promoure-hi habitatges assequibles i socials.

També proposa diverses actuacions per gestionar-los amb l’objectiu de generar oferta d’habitatge de lloguer al municipi i donar cobertura a les creixents necessitats residencials.

El fort augment  de la demanda d'habitatge públic experimentat en els darrers anys a Olesa de Montserrat ha fet que l’Ajuntament es plantegés fer una planificació i programació de la gestió dels diferents sòls municipals per a la promoció d'habitatge de lloguer assequible i social.

L’Ajuntament és titular d’un conjunt de sòls de diferent qualificació jurídico-patrimonial: patrimonials, del patrimoni públic de sòl i d’habitatge i domini públic (sistema d’equipaments comunitaris d’habitatge dotacional o equipaments que requereixen assignació d’ús adequat). L’Ajuntament té constituït el patrimoni municipal de sòl i d’habitatge i té l’inventari actualitzat i s’ha treballat sobre una selecció de vint sòls feta pel mateix Ajuntament.

L’estudi s’ha desenvolupat en dues fases, una primera fase d’anàlisi i diagnosi i una segona de propostes. El sòls municipals s’han analitzat des de diferents disciplines: urbanística, del potencial edificació, jurídica, econòmica, etc. Per establir una priorització dins el conjunt de sòls també s’han tingut en compte altres  paràmetres  d’anàlisi: la viabilitat amb components econòmics,  el potencial per incrementar l’oferta d’habitatges destinats a polítiques socials i la complexitat per poder gestionar i administrar el sòl. 

L’estudi proposa un conjunt línies estratègiques: impulsar actuacions de promoció d’habitatge d’obra nova de lloguer, a través d’actuacions de col·laboració público-privada o impulsades a través de la gestió directa municipal en aquells sòls menys atractius per als promotors privats; diversificar les formes d’accés a l’habitatge impulsant alguna actuació en règim cooperatiu de cessió d’ús; i promoure condicions facilitadores de la promoció d’habitatge assequible i social, que van des del reforç del patrimoni municipal de sòl i d’habitatge a la realització de determinats ajustos al plantejament urbanístic passant per l’alienació o permuta dels sòls menys adequats per a la promoció d’habitatges.  

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #114 - Octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua