Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2022 - #114

Altres

El Servei d'Urbanisme i el Servei de Salut Pública presenten el llibre ‘Ciutat i salut’

La publicació recull els principals aprenentatges i reflexions del seminari del mateix nom organitzat en col·laboració amb la CUIMPB.

La tarda del passat 17 d’octubre al vestíbul de Can Serra, seu de la corporació, es va presentar públicament el llibre ‘Ciutat i salut’, corresponent a la sèrie d’Urbanisme i Habitatge, en el que participen una vintena d’autors, alguns d’ells components del grup de treball transversal corporatiu Entorn Urbà i Salut.

L’acte va comptar amb les intervencions del diputat delegat de l’Àrea de Salut Pública i Consum, Jesús Naharro, el president delegat de l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons.

El diputat de Salut Pública i Consum, Jesús Naharro, va ser l’encarregat de donar la benvinguda a l’acte de presentació, que es celebrar a Can Serra, seu de la corporació. Naharro va expressar la satisfacció «per un treball sobre el paper central de la salut en el disseny i la gestió dels entorns urbans». El diputat va destacar el llibre «com un exemple que el treball intersectorial i la col·laboració entre diferents àmbits de coneixement i d’acció pública és possible, necessari i dona bons resultats a l’hora de resoldre reptes complexes».

A l’acte de presentació, van assistir els directors del llibre: la coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Marina Geli; i el professor emèrit i catedràtic d’Urbanística i Ordenació del Territori de la Universitat Politècnica de Madrid, José Fariña. El catedràtic va dir que «el llibre ofereix una llista de casos que s’han dut a la pràctica en aquest àmbit i això és un avenç molt important». D’altra banda, Geli va remarcar que «la importància de la publicació és haver reunit professionals de diversos àmbits, que els teníem excessivament separats i això és clau a l’hora de repensar els models de ciutat».

La cloenda va anar a càrrec del diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, que va assegurar que «tot i ser un llibre prepandèmia, fa visible la necessitat de relacionar l'àmbit de la salut i l'urbanisme i hi aporta casos pràctics».

En la fila 0 formada per alguns coautors de la publicació, es van desgranar algunes de les principals aportacions del llibre des de quatre perspectives complementàries. L’arquitecta Marta Rofin va exposar una experiència local pionera en la incorporació de criteris de salut en el planejament urbanístic, el POUM de Vic, i la Carlota Sáenz, investigadora d’IS GLOBAL, amb un bagatge específic en relació al binomi habitatge i salut,  va aclarir el posicionament del món de la recerca. Per últim, Josep Maria Torrents, cap del Servei de Plans i Programes de la Subdirecció General d’Avaluació Ambiental de la Generalitat de Catalunya i Marta Viada, tècnica del Servei d’Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona, van resumir els principals reptes de l’avaluació d’impacte en salut de les seves respectives disciplines.  

Amb tot, durant l’acte, es va celebrar la consecució dels objectius inicials tant del llibre com del seminari del 2020, organitzat en col·laboració entre el Servei d’Urbanisme i el Servei de Salut Pública de la corporació. Entre ells destacar l’objectiu de donar pautes clares d’intervenció sobre la ciutat en favor de la salut, facilitar la transferència de coneixements essencialment entre el món de la acadèmia i la pràctica tècnica i política local i donar protagonisme als avanços metodològics i experiències practiques locals existents dintre i fora de la demarcació.  

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #114 - Octubre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua