Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2022 - #115

Destacat

La Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats presenta tres noves eines de suport a la gestió municipal a l’Smart City Expo

La Diputació de Barcelona va presentar les seves principals propostes en l’àmbit de la tecnologia, innovació i gestió urbana a l’Smart City Expo 2022, que es va celebrar del 15 al 17 de novembre a la Fira de Barcelona – Gran Via. El dia 15 de novembre, l’estand de la corporació va acollir diferents presentacions de “Projectes innovadors de la Diputació de Barcelona en la gestió d’Infraestructures i Espais Naturals”. La GSHUA va presentar tres sistemes d’informació territorial, que són eines de suport a la gestió urbanística i la protecció civil.

En primer lloc, es va presentar el Visor d’Urbanitzacions amb dèficits urbanístics de la demarcació de Barcelona, un story map  que permet explicar amb mapes, gràfics i dades la realitat d’aquests teixits urbans i fer-ho accessible a tots els interessats. El Visor d’UDUs permet la consulta cartogràfica de les principals temàtiques analitzades: la realitat física, la qualitat de vida, el planejament territorial i urbanístic, la gestió urbanística i la disponibilitat d’infraestructures de serveis, a diferents escales. I la visualització i consulta individualitzada d’una selecció de paràmetres per cadascuna de les urbanitzacions. A aquest mapa interactiu l’acompanya també una sèrie d’apartats dedicats a l’exposició del fenomen de la baixa densitat, així com també una síntesi estadística de les principals variables analitzades.

En segon lloc, es va presentar SI_REHAB, el Sistema d’Informació municipal per a la rehabilitació d’habitatges. És una eina que facilita la diagnosi de l’estat del parc d’habitatges del municipi i es posa al servei dels ens locals per a la presa de decisions en matèria de rehabilitació.

Conté més de 40 indicadors estadístics per a tots els municipis de la demarcació de Barcelona i un apartat amb 6 preguntes clau, orientades a identificar els àmbits en els quals pot ser més necessària l’acció rehabilitadora i el reforç des de les polítiques municipals. De forma interactiva, proporciona informació mitjançant gràfics i mapes a escala edifici, secció censal, municipi, comarca i demarcació. Permet generar informes municipals, així com descarregar totes les dades per aquells que estiguin interessats.

En tercer lloc, es va presentar la Capa de protecció civil al SITMUN, una eina per a la gestió eficient de les emergències. Es tracta d’un projecte compartit entre dos de les Gerències de l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals. La capa del SITMUN (Sistema d’INFORMACIÓ Territorial Municipal) permet l’estandardització de la cartografia municipal de protecció civil a tota Catalunya, la continuïtat territorial de la cartografia dels elements vulnerables i dels recursos municipals en protecció civil convertint-lo, per tant, en una eina supramunicipal. El bolcat de la informació prové de la continguda en els DUPROCIM  (Document únic de Protecció Civil Municipal) i és compartida també per l’eina PCOM (Protecció Civil Operativa Municipal) que permet accedir directament a la gestió de l’emergència (tant real com simulacres) des de dispositius mòbils. Tot plegat permet disposar de mapes actualitzats tant sobre la vulnerabilitat davant els riscos del territori com dels recursos municipals per a fer-hi front. El PCOM també disposa d'informació dels elements vulnerables, les persones i agents implicats, permet enviar comunicacions d'activació dels plans al CECAT i disposa de sistema d’avisos als elements vulnerables, entre d’altres funcions. Amb aquestes eines, les administracions i organismes implicats en la gestió de les emergències disposen d’un accés a la informació necessària per desenvolupar les tasques de gestió de forma eficaç i eficient. La Diputació de Barcelona, amb eines com el SITMUN i el PCOM posa a disposició dels ens locals de la demarcació els recursos necessaris per tal de millorar la prestació de serveis a la ciutadania en l’àmbit competencial que els correspon.  

Totes les intervencions es poden visionar a través del Canal de Youtube

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #115 - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua